Şiddetin maliyeti 198 milyon dolar oldu!

Şiddetin Meksika'ya maliyeti geçen yıl 198 milyon dolar oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meksika'da geçen yıl meydana gelen şiddet olaylarının ülkeye maliyetinin, 3 milyar Meksika pesosu (yaklaşık 198 milyon dolar) olduğu bildirildi. 

Ekonomi ve Barış Enstitüsü'nün (IEP) hazırladığı ve şiddet olaylarının ülkeye verdiği ekonomik zararın ele alındığı rapor, başkent Meksiko'da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. 

Toplantıda konuşan IEP Başkanı Steve Killelea, 2014'te şiddetin Meksika'ya maliyetinin yaklaşık 198 milyon dolar olduğunu belirterek, şiddetin azalmasının ekonomiyi olumlu etkilemesine rağmen oluşturduğu kaybın, hala sağlığa ayrılan bütçeden fazla olduğunu ifade etti. Bu maliyetin nasıl hesaplandığına ilişkin bilgi vermeyen Killelea, şiddet sorununun hafiflemesinin yurt dışından yatırımcı ve turistlerin gelmesini kolaylaştıracağını vurguladı. 

Killelea, 2013 ve 2014'te cinayet sayılarında yüzde 30, organize suçlarda yüzde 25 ve şiddet içeren suçlarda yüzde 12 düşüş görüldüğünü söyledi. 2012'den bu yana 32 eyaletten 26'sında şiddet olaylarının azaldığını belirten Killelea, 23 eyalette cinayet sayısının da önemli ölçüde düştüğünü ifade etti. Killelea, buna karşın ateşli silahlarla işlenen suçların yüzde 11 arttığına dikkati çekti. 

Killelea, 2003'te suça karışan her 100 bin kişiden 210'u hapisle cezalandırılırken, bu sayının 2014'te 104 kişiye düşmesinin endişe verici olduğunu söyledi. 

IEP Direktörü Aubrey Fox da Meksika'nın uluslararası haberlerde şiddet olayları nedeniyle sürekli yer aldığını hatırlatarak, yolsuzluğa karışı mücadelenin önemine değindi ve yargı sisteminin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Fox, tecavüz vakalarının sadece yüzde 8'i, hırsızlık vakalarının ise sadece yüzde 23'ünün ilgili mercilere şikayet edildiğini aktararak, şiddet alanında ortaya çıkan rakamın ciddi bir sorun teşkil ettiğini dile getirdi. 

Meksika'nın 32 eyaletini kapsayan rapora göre, en az şiddet olayı ülkenin güneyindeki Hidalgo, Yucatan, Queretaro ve Campeche eyaletlerinde görülüyor. Kuzeyde yer alan Guerrero, Morelos, Sinaloa, Michoacan y Guanajuato eyaletlerinin ise şiddet olaylarının en fazla meydana geldiği yerler olduğu kaydedildi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir