Siemens ve Mitsubishi, Alstom için ortak tekliflerini sundu

Teklif ilk etapta, mali açıdan zor durumdaki Fransız şirketine 7 milyar euro nakit takviye yapılmasını öngörüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Alman Siemens ve Japon Mitsubishi grubu, Fransız şirketi Alstom'un hisselerini satın almak için  ortak bir plan sundu.

ABD'li General Electric (GE) ile yarışan Siemens ve Mitsubishi'nin teklifi, ortak bir açıklama ile kamuoyuna duyuruldu.

Teklif ilk etapta, mali açıdan zor durumdaki Fransız şirketine 7 milyar euro nakit takviye yapılmasını öngörüyor. Yine teklif Siemens'in, Alstom'un gaz türbinlerini nakit 3,9 milyar euro karşılığında satın almasını ve Mitsubishi'nin hidroelektrik santralleri de içinde olmak üzere enerji yatırımlarının hisselerini almasını öneriyor. Mitsubishi ise Fransız şirketine 3,1 milyar euro nakit takviyesi yapmayı planlıyor. Yine Japon şirketi Alstom şirketinin ortağı durumunda olan Bougues'in hisselerinin yüzde 10'unu almayı hedefliyor.

Alstom yönetimi, yaptığı açıklama ile önümüzdeki günlerde teklifi değerlendireceğini bildirdi.

İhaleyi takip eden mali uzmanlar, ortak teklifin son aşamada GE'nin teklifinden 1 milyar euro daha fazla olduğuna dikkati çekiyor.

GE yönetimi, daha öce yaptığı ve Fransız şirket tarafından reddedilen 12,35 milyar euroluk ilk teklifte geçen ay iyileştirmeye gittiğini duyurmuştu.  Şirket yönetimi, özellikle istihdamın korunması konusunda ilk teklife oranla iyileştirme yapıldığını belirtmiş ancak ayrıntı paylaşmamıştı.

Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg, geçen ay sendika temsilcileriyle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Alstom'un kurtarılması için "devletin hissesini artırması veya yerli sermaye katılımı ile sorunun belki de çözülebileceği'' mesajını vermişti.

Yabancı sermayenin, şirketin hisselerinin önemli bir kısmını alması halinde işçi çıkartmasından endişe duyan sendikaların da devletin hissesini artırmasına destek verdiği biliniyor.

Fransız hükumeti geçen ay, Sermaye Piyasası Kurumu'nun satışa ilişkin devreye girmesini önermiş, Cumhurbaşkanı François Hollande da ABD ve Alman şirketleri temsilcileriyle görüşmesinde, istihdamın düşürülmemesi ve fabrikaların başka yere götürülmemesi konusunda güvence istemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir