Sığınmacılara sert müdahale

Mülteci akınına karşı olağanüstü önlemlere başvuran Macaristan'ın sınırlarındaki yükselen tansiyon polisle sığınmacılar arasında çatışmaya dönüştü. BM, sığınmacılara sert müdahaleye tepki gösterirken, Avrupa sessizliğini koruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Macaristan'ın Sırbistan sınırında polisle sığınmacılar arasında çatışma yaşandı. Güvenlik güçleri, sınırı geçmekte ısrar edenlere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale edince ortalık bir anda karıştı.  Macar polisine taş, şişe ve sopayla saldıran sığınmacılar kapıyı kırdı. Sığınmacılar "Özgürlük, özgürlük" diye slogan attı. Çıkan çatışmada Macar ve Sırp yetkililerin verdiği bilgiye göre iki sığınmacı yaralandı. Macaristan hükümeti çıkan çatışmada en az 20 polisinin yaralandığını belirtti. 

"Asla kabul edilemez"

Macar güvenlik görevlilerinin sert müdahalesinin kınayan Birleşmiş Miletler Başkanı Ban Ki-Moon, " Sığınma hakkı arayanlara karşı bu tarz bir müdahale asla kabul edilemez" dedi. 

Sınıra tel örgü 

Öte yandan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Hırvatistan sınırının da bazı bölgelerinin tel örgü ile kapatılacağını söyledi.

Orban, Avusturya Die Presse gazetesine verdiği ropörtajda, Macar-Hırvat sınırındaki bazı bölgelere tel örgü çekileceğini, konu ile ilgili İçişleri Bakanı ile konuştuğunu ve planların hazırlandığını ifade etti. Başbakan Orban, sığınmacılarla mücadele konusunda gerçek gücü tel örgüden değil, ağırlaştırılan yasalardan aldıklarını belirtti.

Macaristan hükümeti, 17 Haziran'da yasa dışı göçü engellemek için Sırbistan sınırını 3 metre yükseklikte, 175 kilometre uzunluğunda tel örgüyle kapatma kararı almış, diğer sınır paylaşımı olan ülkelerle de benzer bir tehlike gördüklerinde aynı uygulamaya gidebileceklerini duyurmuştu.  Macaristan ayrıca, geçtiğimiz günlerde Sırbistan sınırından sonra Romanya sınırına datel örgü çekeceğini açıkladı.

Macaristan'da 15 Eylül itibari ile yürürlüğe giren yeni yasal düzenlemelere göre, yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışmak suç kabul edilecek. Suçlular 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanabilecek. Sınıra çekilen tel örgülere zarar vererek sınırı geçmenin cezası ise 5 yıl hapse kadar yükselebilecek. 

siginmaci.jpg

 

Bu konularda ilginizi çekebilir