Sınırda Suriye uçağı düşürüldü

Sınır ihlali yapan savaş uçağı TSK tarafından düşürüldü. Başbakan Erdoğan, olaya ilişkin ilk değerlendirmesinde,"Bundan sonra tokatımız ağır olacak" ifadelerini kullandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Suriye’nin Türkiye sınırındaki Keseb kasabası yakınlarında bir savaş uçağı düştü.

Erdoğan: Bundan sonra tokatımız ağır olacak

Türk F-16'lar sınır ihlali yapan Suriye savaş uçağını düşürdü. Başbakan Erdoğan, Kocaeli mitinginde konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. "Bundan sonra tokatımız ağır olacak." diyen Erdoğan,  hava kuvvetlerini ve pilotları tebrik etti.

Gül, Özel'i arayarak tebrik etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınırı ihlal eden Suriye uçağını düşürmesine ilişkin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i arayarak tebrik etti. Gül, Türkiye'nin sınırlarını koruma konusundaki azim ve kararlılığının gösterildiğini vurguladı. 

 "Görevimizi yaptık"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel de, Abdullah Gül ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde "Görevimizi yaptık" ifadesini kullandı. 

Genelkurmay Başkanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise, "Türkiye sınırına 10 mil kala  2 Suriye uçağı 4 kez ikaz edilmiştir. İkazlar üzerine uçaklardan biri hava sahamıza girmeden sınırlarımızdan uzaklaşmıştır. Uyarılara uymayan diğer bir uçağa, devriye görevinde bulunan iki F-16 uçağından biri angajman kuralları gereği füze atmıştır." Açıklamada vurulan uçağın Suriye topraklarına düştüğü bilgisi de yer alıyor. 

"Türk hükümeti saldırganlığına son vermeli"

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan da bir açıklama geldi. Suriye tarafından yapılan açıklamada ise, "Türk hükümeti saldırganlığına son vermeli" ifadeleri yer aldı.

Hatay'ın Samandağ ilçesi ile Suriye arasındaki sıfır noktasına düştüğü belirtilen uçağın Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait olduğunu bildirdi. Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de bu bilgiyi doğrulan bir açıklama yaptı. Vali Lekesiz, "Sınır bölgesine intikal eden bilgilere göre, 20 dakika önce Suriye'nin Keseb kasabasının batı tarafına bir Suriye uçağının düştüğü bilgisi geldi" dedi.

Muhalifler Keseb Sınır Kapısı'nı ele geçirmişti

Suriye'de rejim güçlerine karşı savaşan muhalifler, sabah saatlerinde Lazkiye kentine bağlı Keseb Sınır Kapısı'nı ele geçirmişti.

Ensaur'ş Şam, Nusra Cephesi ve Fetih 2'nci Tümeni unsurlarından oluşan birlikler, yaklaşık üç gün süren şiddetli çatışmaların ardından Esad rejiminin elindeki son sınır kapısı olan Keseb Sınır Kapısı'nda kontrolü ele geçirmelerini, tekbir getirip, slogan atarak kutladı.

Suriye'den, "Türkiye iki gündür bölgeye saldırıyordu" iddiası

Suriye ordusundan yapılan açıklamada, pilotun kendini fırlatarak kurtulduğu bildirildi. Sana Haber Ajansı da Suriye Dışişleri Bakanlığı’ın bir “resmi kaynağına” dayandırdığı haberde Türkiye’nin “son iki gün Suriye’nin Kassab bölgesinde gerçekleştirdiği askeri saldırıların” Türkiye’nin ülkedeki olaylara “karıştığının” kanıtı olduğunu iddia etti. Söz konusu kaynak, “Türkiye’nin saldırılarının Erdoğan’ın Türk halkının ihtiyaçlarını karşılamadaki başarısızlığını yansıttığını” savundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir