Sırbistan Cumhurbaşkanı hakkında suç duyurusu

Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç ve Başbakan Yardımcısı Vuçiç'in savaştaki üstlendikleri roller hakkında suç duyurusunda bulunuldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - Bosna Hersek Ordusu'nda görev yapan Omer İsoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ve Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vuçiç'in, Bosna'daki savaşta (1992-1995) üstlendikleri rollerin incelenmesi için savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Bosna'daki savaşta üç kez yaralanan İsoviç, Nikoliç ve Vuçiç hakkındaki suç duyurusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Boşnak politikacıların ve devlet adamlarının kendi vatandaşlarını ve eski askerleri koruma konusunda yetersiz olduklarını ileri süren İsoviç, Hırvatistan Savcılığına da Nikoliç hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

Hırvatistan Savcılığına da başvurduğunu bildiren İsoviç, Nikoliç'in aynı dönemde Hırvatistan'da yaptıklarının incelenmesini istediğini söyledi.

İsoviç, 'Elimdeki tüm görüntü ve diğer belgelerle, Sırbistan Savcılığına da Nikoliç ve Vuçiç hakkında soruşturma açılması talebinde bulundum. Eğer Srebrenitsa'da komutanlık yapan Naser Oriç hakkında soruşturma başlatıyorlarsa Nikoliç ve Vuçiç hakkında da aynısını yapmalılar" değerlendirmesinde bulundu.

"Sırbistan, Bosna Hersek'i hiçbir zaman rahat bırakmayacak"

Sırbistan'ın, Naser Oriç ve Atif Dudakoviç gibi Boşnak savaş liderleri hakkında yeni soruşturmalar açmaya devam edeceğini savunan İsoviç, şöyle devam etti:

"Sırbistan, ülkelerini savunmak isteyen Boşnaklar'ı saldırgan olarak göstermeye çalışıyor. Bu, Almanlar'ın İkinci Dünya Savaşı'nda yaşananlar nedeniyle Yahudiler'e karşı dava açmasına benzer. Sırbistan, Bosna Hersek'i hiçbir zaman rahat bırakmayacak. Bugün Sırbistan'ı yönetenler Bosna Hersek'in dostları değil, hala Büyük Sırbistan planları yapan kişilerdir. Biz, Sırbistan ile iyi birer komşu olmak istiyoruz. Ancak, Sırbistan öncelikle Boşnaklar'a yönelik işledikleri savaş suçlarını kabul etmelidir. Söz konusu savaş suçlarıyla ilgili çok sayıda kanıt mevcut.''

Sırbistan Savaş Suçları Özel Savcılığı, Belgrad Yüksek Mahkemesi Savaş Suçları Birimi'ne başvurarak, aralarında Oriç'in de bulunduğu 5 Bosna Hersek vatandaşı hakkındaki, 12 Temmuz 1992'de Srebrenitsa yakınlarında 9 Sırp'a yönelik savaş suçu işledikleri iddiasının araştırılmasını istemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir