Sırbistan'da selin faturası 1 milyar euro

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, ülkesinde son 120 yılın en etkili yağışlarının yol açtığı sel felaketinde meydana gelen zararın neredeyse 1 milyar euro olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELGRAD - Sırbistan Devlet Televizyonu'nda (RTS) katıldığı programda konuşan Vuçiç, sel felaketinden zarar gören bölgelerde onarım çalışmalarına yakın zamanda başlanacağını kaydetti.

Ülkede kaybolan 809 kişiden 780'inin bulunduğunu, geri kalan 29 kayıptan 18'inin öldüğünün belirlendiğini belirten Vuçiç, şöyle devam etti:

"Sırbistan'da durum gün geçtikçe düzeliyor. Ancak daha yapacak çok iş var. Evi yıkılan herkes, nerede olursa olsun, yeni evine kavuşacak. Devlet, kısmen zarar gören evlerin onarımına da yardım edecek."

Sırbistan vatandaşlarının, birkaç ay sonra sel felaketinin verdiği zararı göremeyeceğini söyleyen Vuçiç, "Sırbistan'da sellerden dolayı meydana gelen zarar yaklaşık 1 milyar avrodur. Zarar AB, Rusya ve Arap ortakların sağlayacağı yardımlarla giderilecek" dedi.

Bosna Hersek'te savaştan kalan mayınlar ortaya çıkıyor

Bu arada, Bosna Hersek'teki sel felaketinde Bosna savaşından kalan ve halen temizlenmeyen mayınlı bölgelerde mayınlar ortaya çıkıyor.

Bosna Hersek Mayınları Kaldırma Merkezi (BH MAC) ekipleri, selden en çok etkilenen kentlerden Bosanski Şamats yakınlarında ''PMA 3'' tipi üç kara mayını bulunduğunu bildirdi.

BH MAC tarafından yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Brçko kenti yakınlarında bulunan Markoviç Polye bölgesinde de bulunan patlamamış bir mayının etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

Mayınlar, mayın haritalarında riskli bölge olarak gösterilmeyen Lomnitsa Nehri civarında bulundu.

BH MAC Başkan Yardımcısı Fikret Smayiş, savaştan kalan mayınların sel nedeniyle tehlike oluşturabileceği, patlamamış mühimmatın Bosna Hersek sınırlarının dışına sel sularıyla taşınabileceği ayrıca Bosna Hersek’teki bazı mayınların da Tuna Nehri ile Karadeniz’e bile sürüklenebileceği uyarısında bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir