Sırbistan'ın yeni cumhurbaşkanı göreve başladı

Sırbistan'ın yeni cumhurbaşkanı Vucic, mecliste yemin ederek göreve başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sırbistan'da 2 Nisan'da yapılan seçimde oyların yüzde 55'ini alarak ilk turda cumhurbaşkanı seçilen Aleksandar Vucic, mecliste yemin ederek cumhurbaşkanlığı görevini Tomislav Nikolic'den devraldı.

Sırbistan Meclisinde düzenlenen yemin töreninde konuşan Vucic, "Sırbistan'ı daha istikrarlı ve daha zengin yapmak hayalim ve bunu gerçekleştirmek için çalışacağım." dedi.

Vucic, "Suçluyu aramaya değil, kendi hatalarımıza yöneldik. Umut etmek yerine mücadele etmeyi öğrendik. Savaşa değil, yaşamaya inandık. Kendimize ve ülkemize inanmaya, böylece ortak kaderimizi inşa etmeye başladık." diye konuştu.

Bağımsız ve egemen Sırbistan'ın sınırlarını korumaya her zaman hazır olduğunu söyleyen Vucic, "Ülke olarak herhangi bir askeri ittifaka üye olmayacağız. Kendimiz olacağız. Donanımlı ve ihtişamlı bir Sırbistan ordusu oluşturacağız. Kimseye bağlı olmamak için uğraşacağız." ifadesini kullandı.

Kosova ile diyalog sürecine de değinen Vucic, her zaman Sırbistan'ın toprak bütünlüğünü koruyacağını ancak Kosovalı Arnavutlarla görüşmeyi kabul edeceğini belirtti.

Vucic, bölgedeki ülkelerle özellikle yatırım ve istihdam alanlarında ortak hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak son dönemde ülkesinin Çin, Hindistan, Kuzey Kore ve Güney Afrika ile de ilişkilerini geliştirdiğine işaret etti.

Rusya ile geleneksel ilişkilerine de değinen Vucic, "En zor durumlarda Rusya ile ilişkilerimizi korumayı başardık. Buna gelecekte de devam edeceğiz." diye konuştu. Vucic, ABD ile ilişkilerini geliştirmek için de çalışmalarını belirtti.