Sivilleri öldürüp cesetlerini camiye atıyorlar

Suriye'de şiddet hüküm sürmeye devam ediyor. Önceki gün Annan'la görüşen Beşar Esad, BM temsilcisinin beklediği yanıtı gönderdi. Annan'ın bugün açıklama yapması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
BEYRUT - Suriye'de, hükümete bağlı askerlerin bugün güneydeki Deraa kentindeki isyancılara karşı saldırıya geçtiği, kuzeydeki İdlib kentinde de dün çok sayıda sivili öldürdükten sonra cesetlerini bir camiye attıkları bildiriliyor. Bu arada Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Kofi Annan'ın ülkedeki çatışmalara bir çözüm bulunması için kendisine ilettiği önerilere yanıt gönderdiği açıklandı.
 
Eylemcilerin bildirdiğine göre Ürdün sınırındaki Deraa'nın el Balad mahallesi, 20'den fazla tank ve zırhlı aracın yanı sıra uçaksavar toplarının da ateşine maruz kalıyor.
Türk sınırına yakın olan İdlib'de askerler, hükümet karşıtlarını püskürtmek amacıyla isyancıların tahkim ettikleri bölgeleri top ateşine tutuyor ve evleri makineli tüfekle tarıyorlar.
 
Doğudaki Deir el Zor kentinden çatışma haberleri alınırken, askerler Homs kentini de top ateşi altında tutuyor. Suriye'de Esad'ın otoriter yönetimine karşı ayaklanma bir yıldır sürüyor.
 
Bir eylemci, İdlib'de askerlerin kentten kaçmak isteyen 20 kişiyi öldürdüklerini ve cesetlerini el Bilal camisine attıklarını, ölülerin yanına gelen başka sivillere de açılan ateş ile ölü sayısının 50'yi aştığını söyledi.
 
Annan Esad'ın yanıtını aldı
 
Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi bugün Cenevre'de yaptığı açıklamada, "Temsilci, Başkan Esad'ın yanıtını aldı. Bugün, daha sonra bir açıklama yapacak" dedi.
Anna, Esad'la Şam'da yaptığı görüşmelerden sonra Türkiye'de muhaliflere bir araya gelmişti.
 
Bu arada Suriye parlamentosu dün akşam, 7 Mayıs tarihinde ülkede parlamento seçimlerinin yapılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler, ayaklanmada ölenlerin sayısının 8,000'e yükseldiğini ve son 12 ayda 230,000 Suriyelinin evlerinden kaçmak zorunda kaldıklarını açıkladı. Bunlardan 30,000 kadarı ülke dışına kaçtı.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir