Sivillerin kasten hedef alınması savaş suçudur

AP’de kabul edilen Gazze’deki gelişmelerle ilgili kararda, sivillerin kasten hedef alınmasının savaş suçu olduğu belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) siyasi gruplar tarafından hazırlanan, İsrail ile Filistin arasındaki şiddetin artmasına ilişkin ortak kararda, masum sivillerin kasti şekilde hedef alınmasının savaş suçu olduğu belirtildi.

AP Genel Kurulu'nda yapılan oylamada kabul edilen kararda, İsrail ve Filistin vatandaşlarının barış ve güvenlik içinde yaşamaya hakları bulunduğu kaydedilerek tüm tarafların uluslararası hukuka tam saygı göstermesine duyulan ihtiyaca dikkati çekildi.

AP'nin Gazze'de ve İsrail'in güneyindeki kritik durumdan duyduğu derin endişenin dile getirildiği belgede, çok sayıda kadın ve çocuğun da dahil olduğu sivil can kayıplarının yasının tutulduğu vurgulandı. Masum sivillerin kasti şekilde hedef alınmasının hiçbir gerekçesinin olamayacağı belirtilen kararda, bunun savaş suçu olduğuna işaret edildi.

Hamas ve diğer silahlı grupların Gazze’den İsrail’e yönelik roket atışını derhal kesmesinin, İsrail’in de Gazze’ye yönelik askeri harekatı durdurmasının istendiği kararda, uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne mevcut krize gecikmeksizin uygun çözüm bulma çağrısı yapıldı.

Ana bölgesel aktörlerden, özellikle de Mısır ve Ürdün’den, durumu sakinleştirmeye yönelik çabaları sürdürmesini talep eden AP, Avrupa Birliği’nin (AB) adil ve kalıcı bir barışı sağlama amaçlı çabalarda daha aktif rol oynamasını istedi.

AP kararında, 1967 sınırları temelinde kurulacak ve Kudüs’ün başkent olacağı, İsrail’in güvenlik içinde, Filistin’in de bağımsız, demokratik, sınırdaş ve yaşayabilir olacağı iki devletli çözüme yönelik destek yinelendi.