Son 42 yılın en düşüğünde

ABD'de işsizlik maaşına geçen hafta ilk kez başvuranların sayısı, 255 binle kasım 1973'den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de işsizlik maaşına geçen hafta ilk kez başvuranların sayısı 255 binle son 42 yılın en düşük seviyesine geriledi. 

ABD Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıklanan verilerine göre, geçen hafta ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı önceki haftaya kıyasla 26 bin kişi azalarak, 255 bin oldu. Bu sonuçla, kasım 1973'den bu yana en düşük seviyesini kaydeden veriye ilişkin piyasa beklentisi 278 bin olarak belirlenmişti. 

Veriler, ayrıca daha az değişkenlik gösteren son 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvurularının 4 bin kişilik azalışla 278 bin 500'e gerilediğini ortaya koydu. Süregelen işsizlik başvuruları da önceki haftaya kıyasla 8 bin kişi azalarak, 2 milyon 207 bine indi.  

Ekonomistler, son 42 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşen işsizlik maaşı başvurularını, işgücü piyasasının tam istihdama ulaşmak üzere olduğu şeklinde değerlendirirken, bunun ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışına bu yıl içinde başlama kararlılığını güçlendireceğini belirtiyor.  

ABD'de işsizlik haziran ayında yüzde 5,3 ile son 7 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine gerilemişti. Bu oran, ABD Merkez Bankası'nın haziran ayında güncellediği tahminlerin üst sınırını oluşturuyor.  

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin bir sonraki toplantısı ise 28-29 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Temmuz ayına ilişkin istihdam verileri ise 7 Ağustos Cuma günü açıklanacak.  

Bu konularda ilginizi çekebilir