Srebrenitsa annelerine AİHM'den müjde

Boşnakların katledilmesine engel olmayan Hollandalı askerlerden oluşan BM gücünün dokunulmazılığı kararına itiraz eden Srebrenitsalı annelerin başvurusu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde kabul edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, Srebrenitsa'da Temmuz 1995'te Sırp güçleri tarafından işlenen soykırımında BM'nin de sorumluluğunun olduğuna ilişkin davada, Hollanda Yüksek Mahkemesi'nin BM'nin dokunulmazlığı bulunduğu yönünde verdiği karar için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptıkları başvurunun kabul edildiğini bildirdi.

 
Hollanda Yüksek Mahkemesi'nin geçtiğimiz Nisan ayı içerisinde, Hollanda askerlerinden oluşan BM gücünün Temmuz 1995'te gerçekleşen Srebrenitsa soykırımında sorumluluğunun ispatlanması için açılan davada BM'nin dokunulmazlığı olduğuna karar vermesi üzerine "Srebrenitsalı anneler", 11 Ekim'de AİHM'e başvurarak bu durumu farklı bir platforma taşmıştı.
 
Son gelişmeler hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan Munira Subaşiç, Srebrenitsa'da katledilenlerin aileleri adına davayı üstlenen avukatların AİHM'nin söz konusu itirazı "öncelikli" olarak değerlendirdiğini ve bir an önce gündeme alacağını aktardıklarını söyledi.
 
Subaşiç, "Bizi bu davada temsil eden avukatlar, AİHM'nin itirazımızı öncelikli olarak değerlendirdiğini söylediler. Bu, soykırımda katledilenlerin aileleri için tarihi bir an. Çünkü anneler ölüyor ve kendileri için anlamlı bu yargı kararını daha fazla bekleyemiyorlar" diye konuştu. Subaşiç, alınacak adil bir yargı kararıyla AİHM'nin tüm dünyaya Müslümanların da adalet hakkı olduklarını açık bir şekilde gösterebileceğini ifade etti.
 
Subabiç, "Bosnalı Müslümanlar olarak bizim de adalet hakkımız olduğunu dünyanın anlaması önemli. Bu sebeple politik değil adil bir karar çıkmasını bekliyoruz. Ancak bundan sonra Avrupa'da ve dünyada adalet olduğuna inanabiliriz" şeklinde konuştu.
 
"BM'den suçunu kabul etmesini istiyoruz"
AİHM'e yaptıkları itirazla BM'den Srebrenitsa'da yaşanan soykırımın sorumluluğunu kabul etmesini talep ettiklerini hatırlatan Subaşiç, BM'nin 1995'te olay bölgesinde kendilerini korumakla sorumlu olduğunu ancak bunu yapamadığını, şimdi kendi sorumluluklarını ve suçlarını kabul etmeleri gerektiğini söyledi.
Munira Subaşiç, "Önemli olan politik bir yargı kararı alınmaması. Eğer alınan karar politik bir karar olursa, biz tüm dünyaya haklı ve ezilen Bosnalı Müslümanlar'ın adalet üzerinde hakkı olmadığı mesajını göndereceğiz" dedi.
Bazı eksiklikler ve yeterli olmayan cezalara rağmen Srebrenitsa anneleri olarak Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne ve adaletine inandıklarını söyleyen Subasiç, "Avrupa'da ve dünyada hüküm süren politikaya rağmen Lahey'deki mahkeme başarılı oldu. Ancak Bosna-Hersek'teki savcılık ise adalet yerine hala politika ile uğraşıyor" diye konuştu.
AİHM'e yaptıkları itirazın dahi başlı başına tarihi bir adım olduğuna dikkati çeken Subaşiç, "İtirazı Strasbourg'daki AİHM'e sunarak dahi tarihi bir adım attık. Çünkü Srebrenitsa anneleri yalnız. Arkasında devletin desteği olmaksızın avukat tutup BM'yi AİHM'ye şikayet etti" dedi.
Hollanda Yüksek Mahkemesi'nin geçtiğimiz Nisan ayı içerisinde, BM'nin Temmuz 1995'te gerçekleşen Srebrenitsa soykırımında sorumluluğunun ispatlanması için açılan davada BM'nin dokunulmazlığı olduğuna karar vermesi üzerine "Srebrenitsalı anneler", 11 Ekim'de AİHM'e başvurarak bu durumu farklı bir platforma taşmıştı.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir