Srebrenitsalı kurbanlar unutulmadı

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da, 12 Nisan 1993'te Sırp askerleri tarafından atılan hava topu mermisinin şehirdeki okulun oyun alanına düşmesi sonucu hayatını kaybeden 74 kişi törenle anıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Saldırının düzenlendiği oyun alanında gerçekleştirilen anma törenine Bosna Hersek Federasyonu Başkan Yardımcısı Melika Mahmutbegoviç, Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kurban yakınları katıldı.

Srebrenitsa Belediye Başkanı Durakoviç, burada yaptığı konuşmada, saldırıda hayatını kaybeden masum sivillerin unutulmamasının önemine işaret ederek "Bu katliamı unutamayız. Bir anda onlarca insan hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden her kurbanı, kendi ailemden biri olarak görüyorum" diye konuştu.

Bosna Hersek Federasyonu Başkan Yardımcısı Mahmutbegoviç de Srebrenitsa'ya her gelişinde hüzünlendiğini ifade ederek geçmişin değiştirilemeyeceğini ancak her şeye rağmen diğer halklarla yeni bir gelecek inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı Hatica Mehmedoviç, katliamla ilgili kimsenin yargılanmadığına işaret ederek "Burada masum insanlar öldürüldü. Sorumluların bulanacağını umuyorum. Bu ve benzer olayların bir daha tekrarlanmaması için mücadele etmeliyiz. Genç nesiller, daha parlak bir gelecek için burada olanları bilmeli" ifadesini kullandı.

Katliam günü oyun alanında bulunan Hasan Hasanoviç de o gün futbol oynayan çocukları izlediğini belirterek "Havan topu mermisi düştü ve her yeri siyah duman kapladı. Birkaç dakika ne olduğunu anlayamadım. Çığlıklar duyuldu. Arkamda oturan bazı kişilerin elleri yoktu. Onların öldüğünü düşündüm" diye konuştu.

Törenin ardından Srebrenitsa Soykırımı kurbanlarının defnedildiği Potoçari'deki Anıt Mezarlığı ziyaret edildi, buradaki anıta çelenk bırakılıp dua edildi.

Sırp mevzilerinden 12 Nisan 1993 tarihinde atılan havan topu, gençlerin savaş atmosferinden uzaklaşması amacıyla düzenlenen futbol turnuvasının yapıldığı Srebrenitsa'daki okulun oyun alanına isabet etmişti. Saldırıda, 74 kişi hayatını kaybetmiş, 100'ün üzerinde Boşnak yaralanmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir