Suriye Annan Planı'na uymuyor
BM, "Genel Sekreter Ban Suriye yönetiminin askerlerini derhal geri çekmesini istiyor" açıklaması yaptı. BMGK Dönem Başkanı Rice: "Esad rejiminin verdiği her taahhüdü ihlal etmesi durumunda, BMGK'nın yaptırımları düşünmeye hazır olması önemli" denildi.
NEW YORK - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Suriye yönetiminden, askerlerini ve ağır silahlarını ülkedeki yerleşim yerlerinden derhal geri çekmesini istediği bildirildi.
BM Sözcü Yardımcısı Eduardo del Buey tarafından yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, Suriye yönetiminin, askeri teçhizatını ve askerlerini hala yerleşim yerlerinde tuttuğuna dair BM gözlemci misyonundan gelen raporlardan ve ülkede hala şiddetin, adam öldürmenin, bombardımanın, patlamaların ve silahlı çatışmaların devam etmesinden "son derece rahatsız" olduğunu bildirdi.
Del Buey, Genel Sekreter Ban'ın, Suriye'de sivil nüfusa karşı hala baskının devam etmesini de güçlü şekilde kınadığını vurguladı.
BMGK Dönem Başkanı Rice
BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Dönem Başkanı Susan Rice da Hama'daki şiddet olaylarıyla ilgili olarak gazetecilerin soruları üzerine, Suriye yönetiminin Annan planı çerçevesinde taahhütlerini yerine getirmeyi reddetmesini ve hala ağır silah kullanmasını kınadıklarını belirtti.
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe'nin, "Annan'ın ateşkes planının büyük ölçüde tehlikeye düştüğünü belirterek Esad rejimine karşı uluslararası müdahaleden" söz etmesine yönelik bir soru üzerine ise, Fransa adına konuşamayacağını belirten Rice, şunları kaydetti:
"ABD olarak bizim tutumumuz son derece açık. Esad rejiminin taahhütlerini yerine getirmeye hazır olup olmadığı konusunda başından beri şüpheci davrandık. Şimdi BM gözlemci misyonunun ülkede ne kadar serbest hareket edip etmeyeceğini ve misyonun varlığının, arazideki durumun iyiye gitmesine yardımcı olup olmadığını görmek istiyoruz."
"Daha önce de söyledim, ABD'nin bu konudaki sabrı tükendi. O yüzden BM Gözlemci misyonunun umut ettiğimiz etkiyi gösterip göstermediğini tespit etmek için son derece dikkatli şekilde durumu izleyeceğiz. Eğer istediğimiz etkiyi göstermiyorsa, 90 gün içinde BMGK'ya yeniden gelip Suriye yönetimine karşı ne tür bir baskının uygulanması gerektiği konusunu görüşmeye hazırız. Esad rejiminin verdiği her taahhüdü ihlal etmesi durumunda BMGK'nın yaptırımları düşünmeye hazır olmasının önemi üzerinde daha önce de durmuştuk, bu önemli."
BMGK geçen Cumartesi günü aldığı 2043 sayılı kararında, Suriye'de ilk etapta 90 günlük bir süre için 300 kişilik gözlemci misyonu (UNSMIS) kurulmasını öngören karar tasarısını oybirliğiyle kabul etmişti. Kararın ardından ABD'nin tutumunu açıklayan Susan Rice, ABD'nin Esad rejimine karşı sabrının tükendiğini belirterek "Suriye hükümeti taahhütlerini ihlal etmeye devam ederse ya da BM misyonunun görevini engellerse biz ona karşı önlem almak için 90 gün beklemeyeceğiz" demişti.
(AA)