Suriye evini terk edenleri geri çağırıyor

Suriye İçişleri Bakanlığı, evlerini terk edenlere geri dönün çağrısı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM  - Suriye İçişleri Bakanlığı'nın ülkedeki olaylar nedeniyle evlerini terk eden vatandaşlara geri dönme çağrısında bulunduğu bildirildi. Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, İçişleri Bakanlığı ayrıca, vatandaşlardan yabancı medya organlarına inanmamalarını istedi. Bakanlık, konuyla ilgili detaylı bilgi vermedi.

Dükkanlar açıldı

Suriye'nin başkenti Şam'da yaşayanlar, yönetimle muhalifler arasında uygunlanan ateşkesten memnun olduklarını dile getirdi. Başkentin Muhafaza meydanında tüm iş yerleri ve dükkanların açık olduğu görülürken, sabah saatlerinde işlerine giden Suriyelilerin yoğunluğu dikkati çekti. Alışveriş yapanların fazla olması, caddelerdeki işportacıların da tezgahlarını açmasına neden oldu. Bazı Suriyeliler de evlerinin balkonlarında sabah kahvesi içerek yeni günü karşıladı.

Muhafaza meydanında konuşan Ahmet Şahut adlı vatandaş, operasyonların durmasından memnun olduklarını, bunun iki taraf için de hayırlı olduğunu, bu ateşkesle iki taraftan da insanların bundan sonra ölmeyeceğini söyledi. Annan planına göre askerlerin tekrar kışlalarına döneceğini ve halkın huzura kavuşacağını belirten Şahut, "Tabi ki, güvenlik açısında askerlerin halkı koruması lazım, halk son olaylardan çok etkilendi. Bunun son bulması iyi oldu" dedi.

Şefik Merzuki ise "Olayların son bulması iyi oldu. Yönetimin halkın taleplerini göz önünde bulundurması gerekiyor, olaylar bu aşamaya gelmeden yönetimin bir şeyler yapması gerekiyordu. Çok insan öldü" ifadelerini kullandı.

Yönetimin bundan sonra ciddi adımlar atmasını ve reformları hayata geçirmesi gerektiğine vurgu yapan Merzuki, "Bazı Arap ülkelerinde halkın talepleri doğrultusunda değişimler oldu. Bizdeki değişim ise biraz farklı seyretti" diye konuştu. Bu arada istihbarat birimleri, Muhafaza meydanında çekim yapan habercilere engel olarak daha fazla röportaj yapılmasına izin vermedi.

Bekleyiş sürüyor

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın Beşşar Esed'e tanıdığı sürenin dolmasının ardından bekleyiş sürüyor. Esed'in kabul etmesi ve bugün saat 06.00'dan itibaren uyması istenen yaptırımları içeren plan 6 maddeden oluşuyor. Annan planı, şunları içeriyor:

-Suriye yönetiminin, Suriye halkının meşru istek ve kaygılarına yanıt vermek amacıyla Suriyelilerin öncülük edeceği bir kapsamlı siyasi süreç için Annan ile birlikte çalışması;

-Çatışmanın durdurulması ve her türlü silahlı şiddetin sonlandırılması için tüm taraflar arasında BM'nin etkin biçimde denetleyeceği, sivillerin korunacağı ve ülkede istikrarın sağlanacağı bir ateşkesin sağlanması. Bu amaçla Suriye yönetiminin acil olarak askeri hareketliliğini durdurması, kalabalık merkezlerde ağır silahlar kullanmaya son vermesi, bu merkezlerin içindeki ve çevresindeki askeri yığınaklarını kaldırması. Bu adımlar atılırken, Suriye yönetiminin Annan ile birlikte, tüm taraflarca her türlü silahlı şiddetin sürdürülebilir biçimde sonlandırılması için etkin bir BM denetleme mekanizması kurulmasına çalışması. Benzer taahhüdün, Annan tarafından muhalefetten ve ilgili unsurlardan da talep edilmesi;

-Çatışmadan etkilenen tüm bölgelere insani yardımın vakitlice ulaştırılmasının sağlanması ve bu amaçla acilen uygulanmaya başlamak üzere her gün 2 saat çatışmaların durdurulması;

-Keyfi biçimde göz altına alınan kimselerin serbest bırakılması sürecinin hızlandırılması ve kapsamının genişletilmesi. Bu uygulamaya özellikle barışçıl siyasi faaliyetlerde bulunanların ve savunmasız kimselerin dahil edilmesi. Gözaltında tutulan kimselerin ve tutuklu bulundukları yerlerin listesinin gecikmeksizin verilmesi ve bu yerlere erişimin sağlanarak, tutuklular hakkındaki tüm sorulara yanıt verilebilmesi için uygun kanalların oluşturulması;

-Basın mensuplarının ayrımcılığa tabi tutulmaksızın ülke genelinde özgürce hareket edebilmelerinin sağlanması;

-Yasaların güvencesi altında, barışçıl gösteri ve örgütlenme özgürlüğüne saygı gösterilmesi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir