'Suriye görüşmelerinde marjinal gelişmeler bekliyoruz'

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, "Cenevre'deki Suriye görüşmelerinde önemli bir ilerleme beklemiyoruz ama bazı marjinal gelişmeler bekliyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinde marjinal gelişmeler beklediklerini belirterek, Suriye'nin güneybatısını kapsayan ateşkes anlaşmasının, ülkedeki krize çözüm üretme noktasında "oldukça iyi bir şansa sahip" olduğunu söyledi.

BM Cenevre Ofisi'nde, Suriye konulu 7. tur görüşmelerin ilk gününde yapılan basın toplantısında Mistura, "Suriye'nin güneybatısını kapsayan ateşkes anlaşması kapsamlı ve çok iyi şekilde uygulanıyor. Bütün anlaşmalarda düzenleme süreci vardır ve bu süreci de dikkatli şekilde izliyoruz. İnanıyoruz ki anlaşma, çözüm üretme noktasında oldukça iyi bir şansa sahip." dedi.

Mistura, "Çatışmaların azaltılması sadece Cenevre ve Astana görüşmelerine katkı sağlamayacak aynı zamanda görüşmeler sürerken insanlar, bombalar ve yoğun çatışmalarda öldürülmemiş olacak." şeklinde konuştu.

Suriye'nin güneybatısını kapsayan ateşkes anlaşmasıyla ilgili olarak Mistura, "Ateşkes anlaşmasını ileriye doğru atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz." ifadesini kullandı.

Mistura, Cenevre'de başlayan Suriye görüşmeleri hakkında da "Cenevre'deki Suriye görüşmelerinde önemli bir ilerleme beklemiyoruz ama bazı marjinal gelişmeler bekliyoruz." dedi.

Suriye konulu 7. tur görüşmelerin ilk gününde, Mistura, Beşşar Caferi başkanlığındaki rejim heyeti ve Nasır Hariri başkanlığındaki muhalefet heyeti ile ayrı ayrı bir araya geldi. Görüşmelerin 14 Temmuz Cuma günü sona ermesi planlanıyor.

Taraflar, geçiş yönetimi, anayasa, seçimler ve terörizmle mücadeleden oluşan 4 temel başlığı müzakere ediyor.