Suriye krizi derinleşiyor, şiddet azalmıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BEYRUT - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Suriye sorununun giderek derinleştiğini ve Şam yönetiminin uluslararası barış planı uyarınca kent ve kasabalardan asker çekmeye başladığı yolundaki teminatına rağmen sivillere yapılan saldırılarda azalma görülmediğini söyledi.


Suriye'de ordunun saldırısına uğrayan bazı bölgelerde yaşayanlar, 10 Nisan'da yürürlüğe girmesi gereken ateşkes öncesinde askerlerin bazı kentlerden çekilmeye başladığı iddiasını kesinlikle yalanlıyorlar.


Sunduğu planla Suriye'de bir yıldır süren şiddeti sona erdirmeyi amaçlayan uluslararası temsilci Kofi Annan, tankların susması ve her türlü şiddetin durması için "daha geniş etkili önlemlerin acilen alınması gerektiğini" söyledi.


Güvenlik Konseyi'nde dün yaptığı açıklamada Ban, "Suriye hükümetinin ortak özel temsilciliğin krizin çözümü için ilk aşama önerilerini kabul etmesine rağmen, sivil bölgelerdeki şiddet ve saldırılar sona ermemiştir. Gerçek durum giderek kötüleşmeye devam ediyor" dedi.


BM, geçen yıl Mart'ta barışçı protesto gösterileriyle başlayan ancak daha sonra muhaliflerin de silahlandığı olaylarda Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı birliklerin 9,000'den fazla insanı öldürdüğünü bildiriyor.


Güvenlik Konseyi dün aldığı bir karara göre, Esad'ı ateşkes için Annan'ın belirlediği tarihe uymaya çağıran bir açıklama yapacak. Annan planına göre hem hükümet hem de muhalefet güçleri 12 Nisan günü yerel saatle 0600'da ateş kesecekler: Ancak bunun için hükümetin 48 saat önceden kentlerden askerlerini çekmiş olması ve yerleşim yerlerine karşı ağır silah kullanmayı durdurmuş olması gerekiyor.


Video konferans yoluyla Cenevre'den Güvenlik Konseyi'ne hitap eden Annan, "Hükümet ve muhalefet komutanlarını, bu mesajı ülkenin her köşesindeki her bir askere ulaştıracak açık emirler vermeye çağırıyorum" dedi.


"Tankları, helikopterleri, havanları, silahları susturmalı aynı zamanda cinsel istismar, işkence, infazlar, adam kaçırma, evlerin tahrip edilmesi, evlerden sürülme ve çocuklar dahil her türlü istismara da son vermeliyiz."


Şam yönetiminin İdlib, Zabadani ve Deraa kentlerinden askerin çekildiğini Annan'a bildirmiş olmasına rağmen bir Zabadani sakini saldırıların aynen devam ettiğini söyledi. Lübnan sınırı yakınındaki kentten telefonla Reuters'e bilgi veren kişi, "Hepsi baştan aşağı yalancı. Asker çekilmiş değil. Hala kentin merkezindeler. Her gün yaptıkları gibi bu sabah da kente ateş açtılar" dedi.


"Dün 15 tank çekildi ama bütün geri kalan tanklar eskisi gibi kontrol noktalarında duruyor."
Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü dün 14'ü asker olmak üzere en az 33 kişinin öldüğünü bildirdi.


Norveç eski genel kurmay başkanı Tümgeneral Robert Mood dün 10 kişilik bir ön heyetle Suriye'ye gelerek, eğer 10 Nisan'da ateşkes sağlanırsa, 250 kadar asker ateşkes denetçisinin ülkede nasıl konuşlanacakları konusunda çalışmalara başladı. Annan planına göre bu askeri ateşkes gözlemcileri silahsız olacak.


Annan'ın sözcüsü dün Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerden bu görev için asker istendiğini söyledi. Annan, Esad'ın en büyük destekçilerinden olan İran'da bu konuda 11 Nisan tarihinde temaslar yapacak.


Rusya ise Esad'ı desteklemeye devam ediyor ancak bazı diplomatlar, Batılı ülkelerin ve Türkiye'nin Esad'ın iktidarı bırakması çağrılarına karşı çıkan Rus yetkililerin, Şam yönetiminin krizi hala çözememiş olmasından dolayı artık rahatsız olduğunu belirtiyorlar.