Suriye'de ateşkesin ilk günü

Ülkede bu gece yarısından itibaren kısmi ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi. Ateşkesin ilk dakikalarında ihlallerin olduğu bildirilirken, Esad'a bağlı rejim güçlerinin bazı kentlerde saldırılarını sürdürdüğü iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com/Ajanslar

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Suriye'de gece yarısından itibaren, ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk dakikalarda ihlaller yaşandığını sonrasında Şam ve Daria'da çatışmaların durduğuna yönelik raporlar aldıklarını açıkladı. Yerel kaynaklar ise, Hizbullah destekli rejim güçlerinin, Halep'in batısında, Şam'ın doğusunda, Humus'ta ve Dera'da anlaşmaya uymadıklarını iddia etti. Bu arada IŞİD'in gece yarısından itibaren, ağır silahlarla YPG'nin kontrolündeki Tel Abyad'a saldırı başlattığı duyuruldu. Hama kentinde ise bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti.

'Ateşkes test edilecek'

New York'daki BM Güvenlik Konseyi toplantısı sonrasında BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenledi.

"Suriye'de gece yarısından itibaren, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk dakikalarda ihlaller olsa da sonrasında Şam ve Daria'da çatışmaların durduğuna yönelik raporlar aldık" ifadesini kullanan Mistura, şöyle devam etti:

"Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasında bazı geçici kesintiler olabilir. Burada önemli olan bu kesintilerin hızlı bir şekilde kontrol altına alınıp alınmayacağıdır. İşte bu test edilecek."

Görüşmeler 7 Mart'ta devam edecek

Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının ihlal edilmesi durumunda son çare olarak askeri güç kullanılabileceğini ve bu müdahalenin orantılı şekilde olması gerektiğini ifade eden Mistura, "Ara verilen Suriye görüşmelerine ciddi bir sorun olmazsa 7 Mart Pazartesi günü devam etmeyi planlıyoruz. İlk tur görüşmeler 3 hafta sürecek ve sonrasında Suriyeli taraflarla durumu değerlendireceğiz" diye konuştu.

Mistura, Cenevre'de yarın Suriye çalışma grubunun yaşanan sorunları ve ülkede yürürlüğe giren çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının bu gece ve yarın sabah nasıl uygulandığını değerlendirmek üzere bir araya geleceğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, Rusya ve ABD'nin girişimleri sonucu varılan ve bu gece yarısından itibaren Suriye'de çatışmaların durmasını içeren karar tasarısını oy birliği ile kabul etmişti. Kararda, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun çatışmaların durması konusunda anlaşmaya vardıkları vurgulanarak, Suriye rejimi ve müttefikleri ile Suriye silahlı muhalefetinin, çatışmaların durması kararına uyacaklarını ABD ve Rusya'ya ilettikleri belirtilmişti.

'Muhaliflere saldırılar devam ediyor'

Suriye'de Esad rejimi güçlerinin, kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının dün gece yarısı yürürlüğe girmesinden sonra da Halep, Humus, Dera ve Lazkiye illerinde muhalifleri hedef almaya devam ettiği iddia edildi. Gece yarısından itibaren henüz Rus hava saldırısı yaşanmadı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Hizbullah destekli rejim güçleri, anlaşmanın yürürlüğe girdiği saat 00.00'den sonra Humus'un kuzeyindeki Telbise ilçesi, Halep'in batısındaki Anadan ilçesi, Dera'nın kuzeybatısındaki Yadude ilçesi, Şam'ın doğusundaki Guta ilçesine bağlı Merj beldesi ve Hama'nın kuzeybatısındaki Kafr Zita ve Kafr Nabude beldelerine saldırılarını sürdürdü.

Ayrıca rejim güçleri, Lazkiye'nin kuzeydoğusundaki Türkmendağı'ndaki Kelez ve Karamanlı köylerine düzenlediği yoğun saldırılara ara vermedi.

IŞİD, Tel Abyad'a saldırdı

Gece yarısından sonra Rakka'nın kuzeyinde PYD'nin kontrolündeki Tel Abyad ilçesine sızmaya çalışan terör örgütü IŞİD ile terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi.

IŞİD ilçedeki maliye binasına bomba yüklü araçla saldırdı. İlçenin 2 kilometre batısındaki Munbetih köyü çevresinde de iki örgüt arasında çatışmalar yaşandı.

Rusya'nın ateşkesin yürürlüğe girmesine dakikalar kala Halep'in kuzeyindeki Kafr Hamra köyüne düzenlediği hava saldırısında 10 kişi öldü. Ancak, saat 00:00'dan Rus saldırısı kaydedilmediği bildirildi.

Hama'da bomba yüklü araç

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, Hama kırsalındaki Selemiyye ilçesinin doğu girişi yakınında bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. Olayda 2 kişinin öldüğü, 4 kişinin yaralandığı belirtilen haberde, yaralıların Selemiyye Hastanesi'ne kaldırıldığı belirtildi.

Haberde, saldırının yaklaşık 1 ton patlayıcı yüklü kamyonla gerçekleştirildiği bilgisine yer verildi. 

Rusya: Anlaşmaya uyacağız

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Operasyon Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy, Moskova'da ateşkes anlaşmasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Rudskoy, Suriye'de Esad güçleri ve 17 silahlı grubun ateşkese uymayı kabul ettiğini ileri sürerek, bu bölgelerde bombardıman yapmayacaklarını belirtti.

Anlaşmanın gözlemlenmesi için Himeymim Üssü'nde koordinasyon merkezi kurulduğu bilgisi paylaşan Rudskoy, ABD'nin ise benzer bir merkezi Amman'da kurduğunu ve bu çalışma grupları arasında haberleşmenin sağlanması için "sıcak hat" oluşturulduğunu kaydetti.

Rus yetkili, ABD ile Suriye'de anlaşmanın uygulanacağı bölgelerin yer aldığı harita değişimini gerçekleştirdiklerini belirterek, Amerikalılara anlaşmaya uyacağını taahhüt eden 6 bin 111 kişi ve 74 yerleşim birimini kapsayan liste verdiklerini söyledi. Rudskoy, ABD'nin kendilerine diplomatik kanallarla ilettiği listenin ise incelendiğini ifade etti.

Rudskoy, Rusya'nın hava saldırılarında olası hataları önlemek için bugün Suriye'de uçuş gerçekleştirmeyeceklerini duyurdu.

Rus general, Suriye'de şu an itibariyle 34 yerleşim yerinde çatışmaların durduğunu ileri sürdü.