Suriye'de kuraklık göçe zorluyor

Suriye'de 2005 yılında baş gösteren kuraklık, 1 milyondan fazla kişiyi etkiledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ŞAM - Türkiye, geçen günlerde yaşanan sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken Suriye, kuraklıkla mücadele ediyor. 2005 yılında baş gösteren kuraklık, 1 milyondan fazla kişiyi etkiledi.

60 bin aile kuraklık nedeniyle göç ederken, özellikle kuzeydeki şehirlerde okullaşma oranı yüzde 70 düştü.

Yılın ilk yarısında yağış miktarı geçen yıllara göre artsa da iç göçün yol açtığı eğitim, sağlık, altyapı ve sosyal hizmetler alanlarındaki sorunlar büyümeye devam ediyor.

803 bin kişi geçim kaynağını tamamne kaybetti

Birleşmiş Milletler Kuraklıkla Mücadele Programı'nın Ağustos ayı verilerine göre, Suriye'nin kuzeyinde kuraklıktan etkilenenlerin sayısı 1 milyon 300 bin civarında. 803 bin kişi ise geçim kaynağını tamamen kaybetmiş durumda. Kuraklıktan etkilenenlerden yaklaşık 160 binini 14 yaş altı çocuklar, hamile kadınlar, yaşlı ve hastalar oluşturuyor.

Kuraklık nedeniyle Haseke, Deir Ez-Zor, Rakka ve Humus'dan 60 bin aile başkent Şam, Halep ve Dara gibi kentlere göç etti. Sadece Haseke kentinde yaklaşık 300 bin kişi evini barkını bırakıp gitti.

İç göç hareketi büyük kentlerde sağlık, eğitim ve altyapı hizmetlerini zorlaştırırken, maddi durumu yetersiz aileler kentlerin dışında kurdukları çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. BM raporlarında, çadırlarda yaşayan ailelerin yiyecek, temiz su, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarını büyük oranda karşılayamadığı kaydediliyor.

Haseke'de 7 bin 380 okul çağındaki çocuk eğitimini bıraktı

Kuraklığın neden olduğu ekonomik sıkıntılara paralel olarak ailelerin çocuklarını okuldan almaları, okullaşma oranını da düşürdü.

Suriye'nin kuzeyinde okullaşma oranı yüzde 70 azalırken, 1 milyon 100 bin nüfuslu Deir Ez-Zor'da iki yılda 13 bin 250 çocuk okuldan alındı. Haseke ve çevresindeki yerleşim birimlerinde 19 okul kapanırken, Haseke'de 7 bin 380 okul çağındaki çocuk eğitimini bıraktı.

Çocukların ekonomik zorluklar, ulaşım masraflarının artması, aileleri ile birlikte göç etmeleri ve çalışarak aileye gelir sağlaması gibi nedenlerle okuldan alındıkları belirtiliyor.

Mecburi şekersiz çay ve ekmek diyeti

Kuraklıktan etkilenen ve göç eden ailelerin beslenme alışkanlıklarında da büyük değişiklik oldu ve yetersiz beslenme yaygınlaştı. Aileler yiyecek-içecek masraflarını azaltmak için daha az ekmek tüketir ve çayı şekersiz içer oldular.

Yetersiz beslenme ise anemi gibi hastalıklar başta olmak üzere sağlık sorunu yaşayanların sayısında önemli bir artışa neden oldu.

Evlilikler arteleniyor

Kuraklık, sosyal ve aile hayatını da olumsuz etkiliyor. Evlilikler maddi nedenlerden dolayı ertelenirken, varolan aile birliklerinde de aynı nedenlerden sorunlar ortaya çıkıyor.

Ailelerin bir kısmı yiyecek gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere mallarını satarken, bakkallara ve yakınlarına borçlanıyor.

Hasat dönemi ödenmek üzere borçlanan çiftçilerin borçlarını ödeyememeleri çeşitli sıkıntıların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Kuraklıkla mücadele programları

Suriye hükümeti, kuraklıkla ve kuraklık yüzünden ortaya çıkan sorunlarla mücadele etmek için BM ile birlikte çeşitli projeler yürütüyor.

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kızılhaç ile Katar Kızılayının da destek verdiği projeler çerçevesinde, kuraklıktan etkilenen ailelerin yiyecek, sağlık, eğitim, altyapı ihtiyaçlarının giderilmesi ve üretime yeniden başlamaları sağlanmaya çalışılıyor. Geçen yıl bu programlar çerçevesinde 52 milyon dolar harcandı.

Bu yıl ise yağışların geçen yıllara nispeten daha iyi olması nedeniyle tarımsal üretimin başlatılması yönünde bir proje hayata geçirilecek.

Suriye hükümeti ve BM işbirliğinde Ekim ayında başlayacak proje çerçevesinde, çiftçilere tohum ve araç gereç sağlanacak. 2010 Ekim ayına kadar sürecek proje ile kuraklığın ardından sıkıntıya giren tarımsal üretim ve yiyecek sektörünün iyileştirilmesi amaçlanıyor.

Suriye'nin Haseke, Deir Ez-Zor ve Rakka kentlerinde 2007-2008 tarımsal üretim döneminde son 40 yılın en ağır kuraklığı görüldü. Bu dönemde ülkede tarım için gereken yağışın sadece yüzde 15-25'i kaydedildi. Nisan ayında dahi 42 santigrat derece civarındaki hava sıcaklıkları, kum fırtınaları tarım arazilerine zarar verdi.

Bu yılın ilk yarısında artan yağış miktarı, ihtiyaç duyulanın yüzde 35-55'ine ulaştı.