Suriye'deki kimyasal silahlar endişe verici

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - OPCW Genel Direktörü Üzümcü, Suriye'deki çatışma ortamında bin tona yakın kimyasal silah bulunmasının endişe verici olduğunu söyledi.

ABD'nin başkenti Washington'daki düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nde (CSIS) bir konferans veren Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, toplantının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Üzümcü, Suriye'nin OPCW'ye üye olmaması nedeniyle teşkilat olarak bu ülkedeki kimyasal silahları yerinde denetleme imkanını hiçbir zaman bulamadıklarını belirterek, "Fakat raporlara bakılırsa, sinir gazları, hardal gazı gibi çeşitli türlerde kimyasal silahlar içeren bin tona kadar varan bir stoktan sözediliyor" dedi.

Durumun kaygı yarattığını ve mutlaka belli bir düzeyde yok edilmesi gerektiğini vurgulayan Üzümcü, şu aşamada en önemli şeyin ise söz konusu silahların güvenlik altına alınması ve kullanılmaması gerektiği olduğunu kaydetti.

Uluslararası camianın Suriye hükümeti üzerinde baskı yaparak bu silahlardan bir an önce kurtulunmasını sağlamasının en iyi çözüm olduğunu dile getiren Üzümcü, insanlığa aykırı bu silahların yeryüzünden tamamen yok edilmesi gerektiğini kaydetti.