Rusya: Suriye'de askeri üsse saldırıyı İsrail düzenledi

Suriye'de Doğu Guta'daki kimyasal saldırı iddiaları sonrasında askeri havaalanına füze saldırısı düzenlendi, 14 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Pentagon füze saldırısı düzenlediği iddiasını yalanlarken, Rusya saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini öne sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye'nin Humus şehrinde Tayfur hava üssüne füze saldırısı düzenlendi.

Saldırıda en az 14 kişinin hayatını kabettiği ifade edilirken Suriye hava savunmasının saldırıya yanıt verdiği belirtildi. Hava savunma sistemleri üsse atılan birkaç füzeyi etkisiz hale getirdi.

Lübnan merkezli Al Mayadin televizyon kanalı, füzelerin Akdeniz'den atıldığını ve Lübnan üzerinden geçerek Suriye'ye düştüğünü duyurdu.

Rusya: İsrail uçaklarından 8 füze fırlatıldı

Rusya ise saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini öne sürdü. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Suriye'nin hava savunma sistemleri İsrail uçaklarından fırlatılan 8 füzeden beşini vurdu, askeri havalananına sadece 3 füze isabet etti.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın, Duma'daki kimyasal saldırı iddiaları sonrası "Esad bedelini ödeyecek" çıkışı sonrası saldırının ABD tarafından mı gerçekleştirildiği sorusu sorulurken, Pentagon bu iddiaları yalanladı. 

Pentagon'dan yapılan açıklamada, "Savunma bakanlığı şu anda Suriye'de hava saldırısı düzenlemiyor... Ancak durumu yakından izliyoruz ve Suriye'de kimyasal silah kullananlardan hesap sorulması için süregelen diplomatik çabaları destekliyoruz" denildi.

Suriye devlet televizyonu ise, füze saldırısını ABD'nin yaptığından şüphelenildiğini bildirdi. Suriye ordusundan bir kaynağa dayandırılan haberde, üssü hedef alan sekiz füzenin hava savunma sistemleri tarafından vurulduğu ifade edildi.

Savunma uzmanları Suriye devletine ait üste Rus güçlerin de konuşlandığını ve Suriyeli muhalifleri hedef alan savaş uçaklarının düzenli şekilde üssü kullandıklarını belirtti.

Kimyasal saldırı iddialarının ardından geldi

Suriye Amerikan Tıp Derneği (SAMS) ve isyancıların elindeki bölgede faaliyet gösteren sivil savunma örgütü, Suriye ordusunun kuşatması altındaki Duma'ya yapılan kimyasal silah saldırısında 49 kişinin öldüğünü öne sürmüştü.

Suriye hükümeti ise, kendisine bağlı güçlerin kimyasal silahla saldırı düzenlediği iddiasını yalanlamıştı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı destekleyen Rusya da, kimyasal silah hakkındaki haberleri "yalan haber" olarak nitelemişti.

ABD bir yıl önce Suriyeli muhalifleri hedef alan ve kimyasal bir silah olan sarin gazının kullanıldığı saldırının ardından Suriye'ye ait bir hava üssüne güdümlü füzelerle saldırı düzenlemişti.

Suriye'den 'kimyasal silah saldırısı' iddialarıyla ilgili açıklamaSuriye'den 'kimyasal silah saldırısı' iddialarıyla ilgili açıklama

 

Bu konularda ilginizi çekebilir