Suriyeli sığınmacılara kapılarını açtı

İngiliz Hükümeti, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile yürütülen 'Korunmasız Kişileri Yeniden Yerleştirme' programı kapsamında bir grup sığınmacının ülkeye giriş yaptığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiliz Hükümeti, ülkeye alınması kararlaştırılan 20 bin Suriyeli sığınmacıdan ilk grubun bugün ülkeye geldiğini açıkladı.

İngiltere İçişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Bugün bir grup sığınmacı, bugün ülkeye Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile yürütülen 'Korunmasız Kişileri Yeniden Yerleştirme (VPR)' programı kapsamında giriş yaptı. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bu ay başında açıkladığı üzere, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 20 bin Suriyeliyi ülkeye kabul edeceğiz" denildi.

Bakanlık açıklamasında ayrıca, Suriyeliler ülkeye alınması programı çerçevesinde İngiliz Hükümeti'nin, BMMYK ile ülke genelindeki yerel idareler ile yakından çalışma içerisinde olduğu belirtildi.

'Savunmasız çocuklara öncelik verilecek'

İngiltere Başbakanı Cameron, sığınmacı krizine çözüm kapsamında, beş yıl boyunca İngiltere'ye, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki sığınmacı kamplarından 20 bin Suriyelinin alınacağını duyurmuştu. Bu çerçevede, Suriyeli sığınmacıların İngiltere'ye alınması için 2014 yılının başında uygulamaya koyulan ve VPR programının kapsamı genişletilmişti. Cameron, kamplardan İngiltere'ye kabul edilecek kişiler arasından yetim ve öksüzler gibi savunmasız çocuklara öncelik verileceğini söylemişti.

İngiltere, BMMYK ile yürüttüğü VPR programı çerçevesinde özellikle şiddet ve işkence mağdurları ile tıbbi yardıma muhtaç kadın, çocuk ve yaşlı Suriyelilerin ülkeye girişine öncelik veriyor. İngiltere, bu program kapsamında Ocak 2014 ile Haziran 2015 tarihleri arasında zor durumda ve savunmasız olan sadece 216 Suriye vatandaşını topraklarına kabul etmişti.

VPR programıyla sığınmacılar, İngiltere'ye gelir gelmez belediyelerin evlerine yerleştiriliyor, sağlık ve eğitim sisteminden faydalanabilirken, iş arayabiliyor. Ülkeye girdikleri günden itibaren beş yıl boyunca insani koruma programına dahil edilen sığınmacılar için beş yılın ardından İngiltere'de oturuma başvurma hakkı doğuyor.