'Suriye'ye asker göndermemiz önceliğimiz değil'

ABD Başkanı Obama, Amerikan askerlerinin doğrudan tehdit altına girmediği noktada Suriye'ye asker göndermelerinin öncelikleri olmadığını belirterek, "Dünyanın pek çok yerinde bizim güvenliğimize doğrudan dokunmayacak meydan okumalar olacak." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Barack Obama, CNN kanalında ABD ordusundan temsilcilerin de katıldığı programda, Amerikan dış politikası ve güvenlik öncelikleriyle ilgili soruları yanıtladı.

Suriye'deki krizle ilgili değerlendirmelerinde "Amerikan askerlerinin güvenliğini öncelediğini" anlatan Obama, "Dünyanın her yerinde kötü şeyler oluyor. Bunları değerlendirirken çok sayıda Amerikan askerini (o bölgelere) göndermenin bize daha iyi bir sonuç getirip getirmeyeceğine bakmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Sorun, Rusya ve İran'ın Esed rejimini desteklemesi"

Obama, askeri bir çözümün mümkün olmadığını düşündüğünü belirtti.

İlgili tarafların diplomasi masasında toplandığı çözümden daha iyi bir yol görmediğini vurgulayan Obama, "Tarafları diplomatik ve siyasi bir çizgide bir araya getiremediğimiz sürece yapabileceklerimizin bir sınırı olacaktır. Dünyanın pek çok yerinde bizim güvenliğimize doğrudan dokunmayacak meydan okumalar olacak. Bu durumlarda bizim (ilgili ülkelere) yardım etmemiz lazım ancak daha fazla asker göndermek bizim cevabımız olmayacaktır." diye konuştu.

Sorunun, Esed rejimini Rusya ve İran'ın desteklemesi olduğuna işaret eden Obama, "Onlar bizi doğrudan tehdit etmediği sürece yapacağımız müdahale uluslararası hukukun ihlali ve bir işgal gibi gözükürdü. Rusya ve İran'ın da dahil olduğu bir ortamda bu durum sürdürülemezdi." açıklamasında bulundu.

"İslami terörizm tabiri uydurma"

Terörle mücadele ile ilgili söylemlerinde "İslami terörizm" kavramını neden hiç kullanmadığı sorulan Obama, bunların "uydurulmuş" kavramlar olduğuna dikkati çekti.

DAEŞ ve El-Kaide gibi terör örgütlerinin İslam'ı kendi amaçları için manipüle ettiğini söyleyen Obama, "Bunlar çocukları, Müslümanları öldüren ve kadınları seks kölesi yapan insanlar. Onların yaptığı şeyleri meşrulaştırabilecek hiçbir dini gerekçe olamaz." ifadelerini kullandı.

"11 Eylül yasasının geçmesi hataydı"

ABD Başkanı Obama, 11 Eylül kurbanlarının ailelerinin Suudi Arabistan yönetimi aleyhine dava açmasına imkan tanıyan "Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası"nın, daha önce veto etmesine rağmen ikinci kez ABD Kongresi'nden geçmesine de değindi.

Kongrenin "11 Eylül" tasarısını yasalaştırmasını "Bu bir hataydı." diyerek yorumlayan Obama, bu yolla dünyanın birçok yerindeki Amerikan yetkililerinin görevlerinin tehlikeye atıldığını anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir