Suudi Arabistan, yurtdışındaki fonlarını çekiyor

Düşük petrol fiyatlarının derinden etkilemeye başladığı Suudi Arabistan son altı ayda yurtdışındaki fonlardan 70 milyar dolarını çekmek zorunda kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Suudi Arabistan, bir yılı aşkın bir süredir petrol fiyatlarının tarihi diplerde seyretmesi nedeniyle oluşan devasa bütçe açığını dengelemek ve oynak piyasalardaki gelişmelerden en az etkilemek için harekete geçti. Petrol zengini Krallık, dünyanın en büyük fonlarında yer alan milyarlarca dolarlık yatırımlarını çekmeye başladı. Bu durumdan en ağır darbeyi dünyanın en büyük fon yöneticisi durumundaki BlackRock ve Legal&General şirketleri yedi.

"Bizim için 'Kara pazartesi' "

Suudi Arabistan'ın uluslararası fonlardaki parasını çekmesini Financial Times'a değerlendiren bir fon yöneticisi, " Bu bizim Kara pazartemiz" dedi. 

Döviz rezervleri eridi

Petrolün tarihi dip yaptığı haziran ayından bu yana Suudi Arabistan'ın merkez bankası konumundaki Para Ajansı'nın döviz rezervleri eridi. 
Yemen'deki askeri operasyonun giderlerini karşılayan ve en büyük gelir kaynağı petrol kayıplarını telafi etmeye çalışan Suudi Arabistan Para Ajansı verilerine göre döviz rezervlerindeki kayıp 73 milyar dolara ulaştı. 

Altı ayda 70 milyar dolar çekti

Finansal piyasalara istihbarat sağlayan Insight Discovery adlı şirketin Genel Müdürü Nigel Silitoe, " Fon yöneticilerinin verdiği bilgilere göre Suudi Arabistan Para Ajansı geride kalan altı ayda dünyaca ünlü fonlarda yer alan yaklaşık 50-70 milyar dolar arasındaki parasını geri çekti. Şimdi en büyük soru çıkan fonların ne zaman geleceği. Çünkü fon yöneticileri son yıllarda Suudi Arabistan'a bağımlı durumda" dedi.