Suudi Arabistan'dan Irak'a yardım

Suudi Arabistan, Irak halkına 500 milyon dolar yardım yapacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİYAD - Suudi Arabistan, herhangi bir din, mezhep veya ırk gözetmeksizin yaşanan son olaylardan zarar göre bütün Iraklılar için 500 milyon dolar yardım yapacağını bildirdi. 

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan haberde, "Irak'ta yaşanan son gelişmeler nedeniyle zarar gören kardeş Irak halkına 500 milyon dolar yardım yapılacağı" belirtildi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırılan haberde, "yardımların evlerini terk etmek zorunda kalan bütün Iraklıları kapsadığı, herhangi bir din, mezhep veya ırk ayırımı yapılmayacağı" vurgulandı. 

Söz konusu yardımın BM aracılığı ile Iraklılara dağıtılacağı belirtilirken, bu dağıtımın ne zaman yapılacağına ilişkin ise net bir tarih verilmedi. 

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı gruplar ve bazı aşiret güçlerinin ülkenin en büyük ikinci kenti olan Musul'un kontrolünü ele geçirmesinin ardından yaşanan olaylar üzerine binlerce sivil, ülke dışına, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ve güney illere göç etmek zorunda kalmıştı. Evlerini terk etmek zorunda kalan Iraklılar, Ramazan'ı 50 dereceye varan sıcaklıkta çadırlarda karşıladı.  

Suudi Arabistan ile Irak arasında bir süre önce karşılıklı suçlayıcı açıklamalar yapılmıştı. Suudi Arabistan, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi mezhepçi politika uygulamakla suçlarken, Irak ise Suudi Arabistan'ın terörü desteklediğini ileri sürmüştü.