Suudi Arabistan'daki yolsuzluk operasyonu, bankalara darbe vurabilir

Suudi Arabistan'da onlarca prensin ve üst düzey yetkilinin gözaltına alındığı yolsuzluk soruşturması, Suudi milyarderlerin hesaplarını kontrol eden Citigroup, UBS ve JPMorgan gibi büyük uluslararası bankaları da zor durumda bıraktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suudi Arabistan'da çok sayıda prens ve üst düzey yetkilinin gözaltına alındığı dev yolsuzluk soruşturmasının, bu isimlerin milyarlarca dolarlık servetini kontrol eden Citigroup, UBS ve JPMorgan gibi büyük uluslararası bankaları da olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Bloomberg'in haberine göre, Suudi zenginlerin hesaplarının büyük bölümü, Citigroup ve UBS gibi bankalar tarafından yönetiliyor. Suudi zenginlerin, JPMorgan Chase & Co. ve Credit Suisse gibi bankalarda da milyarlarca dolarlık hesabı var.

Suudi Arabistan'da gözaltına alınan dünyanın en zengin 58. kişisi olan Prens Alwaleed bin Talal ile eski Kraliyet Mahkemesi Başkanı Halid el Tuwaijri, Citigroup'un en önemli müşterileri arasında yer alıyor.

Suudi Arabistan'ın en zengin ismi gözaltındaSuudi Arabistan'ın en zengin ismi gözaltında

 Suudi Arabistan, Capgemini’nin 2017 Dünya Zenginlik Raporu'na göre, 176 bin kişiyle, dünyada ultra zengin nüfusunun en yüksek olduğu ülkeler listesinde 16. sırada yer alıyor.

Suudi Arabistan yönetimi, el konulan 1700'den fazla hesabın kişilere ait olduğunu, kurumlara ve şirketlere ait hesaplara ise dokunulmayacağını açıklamıştı.

Ancak soruşturmanın, Suudi milyarderlerin servetini yöneten bankaları zor durumda bıraktığı ifade ediliyor. Bu bankaların, uluslararası hukuka uygun olarak hareket ederken bir yandan da Suudi Arabistan'daki varlıklarını korumakta zorlanabileceği ifade ediliyor.

Bloomberg'e göre, UBS, Credit Suisse, Citigroup ve JPMorgan, konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Suudi Arabistan'da 800 milyar dolarlık yolsuzluk operasyonuSuudi Arabistan'da 800 milyar dolarlık yolsuzluk operasyonu