Suudi Aramco'nun halka arzında danışmanlar belli oldu

Şirketin ilk halka arzı için JPMorgan Chase, Morgan Stanley ve HSBC ile anlaşıldığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suudi petrol devi Aramco'nun gelecek sene yapılması planlanan ilk halka arzına (IPO) danışmanlık yapacak şirketlerin belli olduğu duyuruldu.

ABD basınındaki kaynaklara göre, Aramco, ilk halka arzı için ABD'li uluslararası yatırım bankacılığı devlerinden JPMorgan Chase ve Morgan Stanley ile İngiliz bankası HSBC'yi danışman olarak seçti.

Söz konusu bankaların IPO'yla ilgili konularda Aramco'ya finansal danışmanlık vereceği belirtilirken, Aramco'nun ilk halka arzı için New York ve Londra borsalarının yanı sıra, Hong Kong, Tokyo ve Suudi Arabistan borsası Tadavul'u değerlendirmesi bekleniyor.

Suudi Arabistan'ın, daha önce, Aramco'nun IPO'su için Moelis & Co., Evercore Partners Inc. ve Michael Klein danışmanlık firmalarıyla anlaştığı duyurulmuştu.

Petrol üretimi ve ihracatından gelen gelirlere bağımlılığı azaltmayı hedefleyen Suudi hükümeti ayrıca, Aramco'nun halka arz edilmesiyle ekonomisini çeşitlendirmeyi, Tedavul'a yabancı yatırımcı çekmeyi ve dünyanın en büyük devlet fonunu oluşturmayı planlıyor.

Öte yandan, uzmanlar, IPO'ya yabancı yatırımcıları çekebilmek için Aramco'nun daha şeffaf olması ve Suudi Arabistan'ın elindeki petrol rezervlerini açıklaması gerektiğine dikkati çekiyor.

Suudi Arabistan, pazartesi IPO'ya yabancı yatırımcıların ilgisini çekebilmek için Aramco'nun hükümete ödediği vergi oranını yüzde 85'ten yüzde 50'ye düşürdüğünü açıklamıştı. Söz konusu vergi kesintisi sayesinde Aramco'nun net karının yüzde 300 artması tahmin ediliyor.

Aramco'nun yüzde 5'inin halka arz edilmesiyle 100 milyar dolar gelir elde edilmesi beklenirken, şirketin piyasa değerinin yaklaşık 2 trilyon dolar olması ve dünyanın en büyük şirketi Apple'ın piyasa değerini üçe katlaması öngörülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir