Tablet çağında PC'yi yaşatmaya çalışmak

H-P'yi ilk önce bir müşteri olarak tanıdım" diyen CEO Meg Whitman, şirkette çok büyük bir yeniden yapılanma süreci başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





Didem Eryar Ünlü

İSTANBUL - Geçtiğimiz sene H-P'nin CEO'luk koltuğuna oturan Meg Whitman'ın hedefi zor durumda olan PC ve printer üreticisini kurtarmak.


H-P, son yıllarda hızla gelişen akıllı telefon ve tablet pazarında oldukça zor bir süreç yaşıyor. Geçtiğimiz ay şirketin çeyrek karı geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 31, gelirleri ise yüzde 3 düşüş kaydetti. Borsa değeri ise son iki yılda yarı yarıya geriledi.

Eski CEO Leo Apotheker'in işten atılmasının ardından, geçtiğimiz sene Eylül ayında Meg Whitman CEO'luk koltuğuna oturdu. Whitman PC işinde kalmakta kararlı olduğunu açıkladı ve şirkete geldiği günden itibaren çok önemli bir yeniden yapılanma başlattı. Geçtiğimiz ay yapılan açıklamada, şirketin önümüzdeki birkaç yıl içinde yaklaşık 27 bin kişinin işine son vereceği belirtildi. Bu oran H-P'nin toplam iş gücünün yüzde 8'ine denk geliyor.

55 yaşındaki Whitman 11 yıl boyunca e-Bay'in CEO'luğunu sürdürdükten sonra, 2010 yılına California valiliği adaylığını koymuş ve başarılı olamamıştı.
Whitman The Wall Street Journal'da yer alan röportajında şirketin stratejisini, işten çıkarmalı ve baş rakibi Oracle ile ilişkilerini anlattı.

·    H-P'nin en önemli iş alanları zor günler yaşıyor. Tüm dalgalar size karşı iken, işleri nasıl yoluna koyacaksınız?

PC işimiz, 40 milyar dolarlık bir iş. Yani tek başına bir Fortune 50 şirketi olabilecek nitelikte. Bu sonbahar büyük bir olasılıkla Windows 8 tablet piyasaya sunacağız. Tablet alanında geçtiğimiz senelerden farklı olarak çok daha hızlı hareket etmek zorundayız. Printerlara gelince, analog printerlardan dijitale geçiş inanılmaz boyutta.

·    Önümüzdeki iki yıl içinde 2 bin 700 kişiyi işten çıkartacaksınız. Bunun yaratacağı moral bozukluğunu nasıl aşacaksınız?

Yeniden yapılanma süreci öncesinde çok fazla düşünmeniz gerekir, çünkü bu süreç insanların hayatlarını etkileyecek çok zor kararlar gerektirir. Fakat beklemeyi kaldıracak durumda değiliz. İnsanların ne yapmaya çalıştığımızı anlayacaklarını düşünüyorum. Bu durumdan mutsuz olan insanlar olmayacak mı? Tabii ki olacak.Stratejimizi doğru bulmayan insanlar olmayacak mı? Tabii ki olacak. Fakat H-P'de çalışan çok sayıda insanın ne yapmaya çalıştığımızı ve iş yapış biçimimizi değiştirmemiz gerektiğini anladığını düşünüyorum.

·    Bu noktaya ulaşmak için ne kadar zaman gerekecek?

Amerikan ekonomisindeki çalkantılar dört-beş sene daha devam edecektir. Fakat zamanla satışlardaki düşüşte yavaşlama olacak ve büyüme başlayacak. Hizmet işimiz küçülecek ama daha karlı olacak.

·    H-P'nin CEO geçmişi pek parlak değil. Siz bu durumu nasıl aşacağınızı düşünüyorsunuz?

Anlamlı bir strateji doğrultusunda istikrarlı bir liderlik uygulayacağım. Sonuçta CEO'lar her zaman sonuçlar doğrultusunda değerlendirilirler. Bu zaman alacak bir süreç. Yarından öbür güne her şey bir anda yoluna giremez.

·    Donanım alanında geçmiş deneyime sahip değilsiniz? Bu size zarar verecek mi?

H-P ürünlerini yakından tanıyorum. H-P'de teknoloji konusuda, nanoteknolojide, server teknolojisinde son derece derin bilgiye sahip insanlar var.

·    H-P'nin Oracle ile ilişkilerine yönelik neler söyleyeceksiniz?

Oracle ile H-P ilişkisinin durumu beni gerçekten üzüyor, çünkü bu iki şirket yazılım ve donanım şirketleri arasındaki işbirliğinin en başarılı örneğini sergiliyordu. Mahkeme nasıl sonuçlanacak bekleyeceğiz. Oracle'a büyük saygı duyuyorum ve iki şirket arasındaki ilişkilerin yeniden düzelmesi için çaba harcayacağım.

·    Bir yıl önce, sizin de üyesi olduğunuz H-P yönetim kurulu, şirketin kendisini yeniden yaratması gerektiğine karar verdi. Herhangi bir değişiklik oldu mu?

CEO değişti ve şirketin ne yöne doğru gideceğine yönelik CEO'ların düşünceleri farklıdır. Benim düşüncem çok zor bir işin içinde olduğumuz yönünde. H-P'yi bir yazılım şirketine dönüştürmüyorum. Bu hem doğru değil, hem de mümkün değil.

·    PC işine odaklanma kararında yönetim kurulunun rolü ne?

Her şirketin CEO'su, geleceği belirleyen stratejiyi uygular. Yönetim kurulunun otoritesi ise CEO'nun doğru kişi olup olmadığına karar vermektir. Geçen sene ise yönetim kurulu bir değişim yaşanması gerektiğine karar verdi.

·    H-P yönetim kurulu seneler boyunca eleştirildi. Acaba CEO konusunda karar vermek dışında bir rolleri de olmalı mıydı?

Bence bugün yönetim kurulu çok başarılı geçmişleri olan insanlardan oluşuyor. Şirketi yönetmek için bana yardım ediyorlar. Onları H-P'nin her alanından haberdar ediyorum.

·    H-P başarısız bir şirket mi?

Kesinlikle değil. Liderlik, odaklanma ihtiyacı olan büyük bir şirket. Yaptığımız her işte müşteriye odaklanmamız gerekiyor. Bu konuda çok yardımcı olacağım çünkü ben şirket satış yöneticisi değilim. Ben bir müşteriyim. H-P'yi ilk önce bir müşteri olarak tanıdım. eBay'de çok fazla H-P ürünü kullanırdık.

·    Fakat gelir ve karlılık düşüyor.

Çok rekabetçi bir iş ortamı. Çok düşündük ve sonunda PC işini korumaya karar verdik. Satın almanın ve satmanın kolay olduğu bir şirket organizasyonu geliştiriyoruz. Yeniden yapılanma sayesinde yatırım yapabilecek finansal güce kavuşacağız. Ar-Ge yatırımlarına öncelik vereceğiz. Eğer bunu yaparsak, farklı ürünler ve hizmetler geliştirebiliriz ve şirketin geliri artar.  

Zor bir çeyrekti
 

[PAGE]




Geçen sene Eylül ayında CEO'luk koltuğuna oturan Meg Whitman geçtiğimiz günlerde yatırımcılara ve analistlere yaptığı konuşmada, şirketin yıllar içinde karmaşık ve hantal bir yapya büründüğünü, ayrıca bilgisayar birimine de yeterince yatırım yapılmadığını ifade etti. Tablet ve akıllı telefon pazarına girmekte son derece geç kaldıklarını söyleyen Whitman, bundan sonra çok daha hılzı hareket etmek zorunda olduklarını da belirtti.

Zor bir çeyrekti

Whitman, analistlerin tahmininin üzerinde olmasına rağmen, H-P için düşüşün devam ettiği ilk çeyreği "zor bir çeyrekti" şeklinde tanımladı.
Gerek Meg Whitman gerekse H-P CFO'su Cathy Lesjak, şirket olarak piyasadaki durgunlukla mücadeleyi kara odaklanarak aşmayı planlıyor.

İşletme modeli modernleşmeli
 
H-P'nin üretim hattını basitleştirmesi ve işletme modelini modernleştirmesi gerektiğini de vurgulayan Whitman, çok fazla sayıdaki ürünün bir çok alanda gereksiz bir karmaşa yarattığını söylerken, bu ürünlerin azaltılması ise maaliyetlerin de düşeceğini söylüyor. Whitman bu sayede inovasyona yatırım yapabileceklerini belirtiyor.
Whitman, şirketin işlerin gidişatını değiştireceğine dair inancının tam olduğunu da söylüyor.

Meg Whitman kimdir?

[page]

Meg Whitman kimdir?

Margaret Whitman 4 Ağustos 1956 Long Island, New York doğumlu, Princeton Üniversitesi ve Harvard Business School mezunu Amerikalı bir yönetici.  Whitman, 1980?ler boyunca stratejik planlama başkan yardımcısı olarak The Walt Disney Company'de çalıştı. 1990?lı yıllarda, DreamWorks, Procter& Gamble ve Hasbro için yönetici olarak çalıştı. Whitman, 1998 yılından 2008 yılına kadar da eBay'de CEO ve İcra Kurulu Başkanı olarak yer aldı. eBay ile çalıştığı on yıl içerisinde, eBay'in 30 çalışanını ve 4milyon dolarlık gelirini büyültme başarısı göstererek eBay'i 15.000 'den fazla çalışanıyla yıllık geliri 8 milyarlık olan bir şirket haline getirdi. Whitman, Şubat 2009?da California Valisi olma adaylığını açıkladı. 2010 yılında da Republican Primary'i kazandı. 1.3 milyarlık servetiyle California eyaletinin 4. en zengin kadını unvanını aldı. 2 Kasım seçimlerinde de maalesef Jerry Brown'a adaylığını kaptırdı.


Meg Whitman'a ilk olarak eBay'in CEO'su olma teklifi götürüldüğü zaman Whitman teklifi reddetti fakat eBay yatırımcıları ile bir toplantıda tekrar bir araya geldiğinde teklifi tekrardan gözden geçirerek kabul etme kararı aldı. Mart 1998?de eBay şirketine katılan Whitman bir çok farklı liderlik rollerine bürünmek zorunda kaldı. Whitman bu süreç içerisinde eBay'in nasıl başarılı olabileceği üzerinde çalışarak eBay'in farklı yönleri üzerine adapte olmayı tercih etti. Whitman, ilk olarak doğru insanların işe alınması gerektiğine inanıyordu ve yeni nesilin bu konuda çok başarılı olacağını düşünüyordu. Bu yüzden belirli bir dönem eBay'e doğru personellerin alımı üzerinde durdu. Ardından eBay'in online tabanlı bir kuruluş olmasından dolayı müşterileriyle sağlayacağı ilişkilerin de güven tabanlı olması için çalışmalar yürüterek eBay'in iş politikasını tamamen değiştirdi. Bu sebepten ötürü "Müşterinin Sesi - Voice of the Customer" programını oluşturdu. Bu program ile birlikte şirketin bünyesinde sahip olduğu hoşlanılan ya da hoşlanılmayan özelliklerin tartışılması sağlandı. Böylece artan bir müşteri portföyü elde edilmiş oldu. Müşteriler her zaman Whitman için en önemli unsur oldu.


Meg Whitman, uygulamış olduğu bu tekniklerle ve programlarla eBay'in online dotcom iş dünyasında önemli bir yer edinmesini sağladı. Whitman, eBay ile elde ettiği başarı sayesinde Amerika'nın en zeki 25 kadınları içerisinde yer alırken Amerikan iş dünyası içerisinde de Forbes tarafından 1999 yılında Meg Whitman'a en güçlü iş kadını unvanı verildi.
2011 yılında HP'de Mark Hurd'ün isminin taciz skandalına karışması nedeniyle şirketten ayrılmasıyla yerine Leo Apotheker getirildi. Ancak Apotheker'in aceleci bir liderlik tavrında olması nedeniyle şirketin hisselerinin tepetaklak olması dev şirketi çıkmaza doğru sürükledi. Bunun üzerine Apotheker'ın yerine eBay'in eski yöneticisi Meg Whitman getirildi.


H-P CEO'sundan 5 öneri
 
* Mükemmel insan yoktur! Her şeyi başarmaya çalışmaktan vazgeçmelisiniz.
* Ekibiniz ile mutlaka kararlarınızı paylaşmalısınız!
* Günde 30-40 dakika egzersiz yapmak gerçekten faydalıdır.
* Yapabileceğiniz tek şey yapabileceğinizin en iyisini yapmaktır.
 * Egonuzu mutlaka bırakmalısınız.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir