Tahvil fonlarına para girişi 5 haftanın zirvesinde

BofA raporuna göre, 8 Nisan'da sona eren haftada yüksek getirili tahvil fonlarına para girişi 2,1 milyar dolarla 5 haftanın zirvesine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed'in faiz artırmayı erteleyeceği beklentilerini güçlendiren zayıf ABD istihdam verisinin ardından 8 Nisan'da sona eren bir haftalık dönemde küresel hisse senedi piyasası fonlarına 200 milyon dolar gibi zayıf bir para girişi gerçekleşirken, yüksek getirili tahvil piyasası fonlarına giren para tutarı 2.1 milyar dolar oldu. ABD'de 3 Nisan'da yayımlanan Mart ayı istihdam verisine göre, tarım dışı istihdam 126,000 ile bir yıldan uzun bir sürenin en zayıf artışını kaydetti. Ekonomide yavaşlama endişesi yaratan verinin ardından, Fed'in ilk faiz artışını ne zaman yapacağına yönelik beklentiler 2015 ortasından 2015 sonuna doğru kaymaya başladı. Bank of America Merrill Lynch tarafından Cuma günü yayımlanan ve EPFR Global verilerini de içeren rapora göre küresel yüksek getirili tahvil piyasasına beş haftanın en yüksek para girişi gerçekleşti. Tahvil piyasası fonlarına toplam para girişi ise art arda 14'üncü haftada da devam ederek 7.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Gelişmekte olan ülke piyasası tahvillerine yatırım yapan fonlara 400 milyon dolar, güvenli liman ABD Hazine tahvili fonlarına ise 1.1 milyar dolar para girişi oldu. Hisse senedi piyasası fonlarından küresel bazda 200 milyon dolar olan para girişi tek başına zayıf bir tutar olsa da, önceki iki haftada gerçekleşen yaklaşık 15 milyar dolar çıkışa kıyasla belirgin bir iyileşmeye işaret ediyor. 

Hissede en gözde Avrupa

Yatırımcıların en gözde hisse senedi pazarı yine Avrupa oldu. Avrupalı şirketlere yatırım yapan hisse fonlarına 3.9 milyar dolar yeni para girişi olurken, ABD hisse senedi fonlarından 5.5 milyar dolar çıkış gerçekleşti. Yatırımcılar Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke hisse senedi fonlarından art arda altıncı haftada da para çıkışı gerçekleştirmeye devam etti. Gelişmekte olan ülke hisse fonlarından 1.1 milyar dolar para çıkışı gerçekleşirken, Çin hisse senedi fonlarından çıkış art arda sekizinci haftada da devam ederek 2.3 milyar dolar oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir