Taksim'deki 1 Mayıs'a Şilili madenciler de katılacak

DİSK'in davetlisi olarak gelecek madenciler, iş kazalarına dikkat çekecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Şilili madenciler, iş kazalarına dikkat çekmek için DİSK'in davetlisi olarak, Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına katılacak.

Alınan bilgiye göre, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü ülke genelinde birlikte kutlama kararı alan emek ve meslek örgütlerinin kutlamalara yönelik hazırlıkları sürüyor.

DİSK, 1 Mayıs kutlamaları için geniş kapsamlı hazırlıklar yürütüyor. Bu çerçevede, önceki yıllarda olduğu gibi Taksim Meydanı'nda gerçekleştirilecek 1 Mayıs kutlamaları yine uluslararası bir nitelik taşıyacak.

Bu yıl da Şilili madenciler, iş kazalarına dikkat çekmek için, DİSK'in davetlisi olarak İstanbul'da olacak.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, yaptığı açıklamada, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin konfederasyonun temel mücadele alanları arasında yer aldığını söyledi.

Türkiye'de, madenler başta olmak üzere işçi sağlığı ve iş güvenliği koşulları giderek kötüleştiğini savunan Görgün, "Dünya genelinde işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında simge haline gelen Şilili kardeşlerimizi ülkemizdeki 1 Mayıs kutlamalarında görmek bizim için onur olacaktır" dedi.

Türkiye'd de 25 kişi ölmüştüe de aynı dönemde

Şilili madencilerin katılımı aynı zamanda işçi sınıfının uluslararası dayanışmasının önemli bir göstergesi olacaktır. Kendilerine şimdiden 'bienvenida' (hoşgeldin) diyoruz. Anadolu'nun ve Güney Amerika'nın en güzel halk türkülerini birlikte söylemeye hazırlanıyoruz

Türkiye'de 2008'de 48 maden işçisinin iş kazası sonucu yaşamını yitirdiğini, 2009'da bu sayının 92'ye, 2010'da 105'e yükseldiğine dikkati çeken Görgün, bu yılının ilk üç ayında ise 24 maden işçisinin madenlerde yaşanan iş kazalarında hayatını kaybettiğine işaret etti.

Şili'de yaşanan maden kazası ve günlerce göçük altında kalan madencileri kurtarma çalışmaları bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de dikkatle izlenmişti. Aynı dönemde Türkiye'de bir maden ocağında yaşanan grizu patlamasında da 25 işçi yaşamını yitirmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir