Talat-Hristofyas zirvesinde 'AB' ele alındı

Liderler 2 Nisan'da yeniden buluşacak, bir sonraki görüşmede ekonomi konuşulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA -  KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yaptığı ve "Avrupa Birliği" konularını ele aldıkları görüşme sona erdi.

Lefkoşa ara bölgede 2 saat 30 dakika süren görüşmenin yarım saati iki lider arasıdna baş başa geçti. Liderler açıklama yapmadan bölgeden ayrılırken, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun görüşmeye ilişkin kısa bilgi verdi.

Liderlerin "AB konularını" görüştüğünü, görüşmenin olumlu ve yapıcı bir havada geçtiğini ifade eden Zerihoun, liderlerin 2 Nisan Perşembe günü yeniden bir araya gelerek, "AB konularını" görüşmeyi sürdüreceğini söyledi.

2 Nisanda AB konusunun görüşülmesinin tamamlanacağını ve ondan sonra "Ekonomi" başlığına geçileceğini açıklayan Zerihoun, liderlerin temsilcileri Özdil Nami ve Yorgos Yakovu'nun AB konularını görüşmeye devam edeceğini ve görüşbirliğine vardıkları konuları bir metinde toplayacaklarını kaydetti.

Zerihoun, bir soru üzerine, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in 4 Nisan'da Kıbrıs'a geleceğini ve "Ekonomi' başlığının ele alınacağı görüşmeye katılacağını söyledi.

Liderler, 11 Eylül 2008'de başlayan müzakerelerde daha önce "Yönetim ve Güç Paylaşımı" ile "Mülkiyet" başlıkları üzerindeki ilk tur görüşmeleri tamamlayarak, bunları temsilcilerine havale etmişti. Müzakerelerde altı ana başlık bulunuyor.