Talat ve Hristofyas görüşmeden önce bir araya geldi

İki lider, Lefkoşa ara bölgedeki kapsamlı müzakereler için tahsis edilen binada, önce 50 dakika baş başa görüştüler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözümü hedefleyen müzakereler çerçevesinde bugün yaptıkları görüşmede önce baş başa bir araya geldi.

Lefkoşa ara bölgedeki kapsamlı müzakereler için tahsis edilen binada, önce 50 dakika baş başa görüşen liderler, daha sonra heyetleriyle birlikte müzakerelere geçti. Bu arada Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, müzakerelerin, "kendisi tarafından yarıda kesilmeyeceğini" söyledi.

Rum basınına göre, Hristofyas, dün yaptığı açıklamada, "Benim müzakereleri yarıda kesmemin söz konusu olmadığını net bir şekilde söylemek isterim. Bu sürece yarıda kesmek için girmedik. Türk tarafı da bunu biliyor''dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile bugünkü görüşmesinde, "belirli bir şey sunup sunmayacağı ya da Kıbrıs Türk tarafından bazı açıklamalar mı talep edeceği" şeklindeki  soruya karşılık ise Hristofyas, "tezlerinin değişmez olduğunu ve bu tezleri sonuna kadar savunacağını" söyledi.

Hristofyas, Kıbrıs sorununun çözümünün kolay olmadığını bildiklerini, kolay olsaydı bugüne kadar çoktan çözülmüş olacağını ifade etti. Müzakere sürecinde gecikmeler olduğu şeklindeki söylemlere de yanıt veren Hristofyas, bu durumun gerek kendisinin gerekse Cumhurbaşkanı Talat'ın diğer yükümlülüklerinden kaynaklandığını öne sürdü. Hristofyas, Rum kesiminin AB ve uluslararası yükümlülüklerinden kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmekten de ödün vermeyeceğini sözlerine ekledi.