Talat ve Hristofyas toprak konusunu görüşüyor

33. kez biraraya gelen liderler görüşmede, müzakerelerdeki 6 ana başlıktan biri olan "toprak" konusunu ele alacaklar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri kapsamında bugün 33. kez bir araya geldi.

Lefkoşa ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binadaki görüşmede liderlere heyetleri eşlik ediyor. Görüşmede, müzakerelerdeki 6 ana başlıktan biri olan "toprak" konusu ele alınacak.

Liderler ve temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu'nun katılımıyla dörtlü başlayan görüşmeye, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun ev sahipliği yapıyor.

11 Haziranda yapılan bir önceki görüşmede "toprak" konusuyla ilgili ilk sunuşlarını yapan taraflar, bugünkü görüşmede birbirlerinin önerileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunacak.

Rum basını, tarafların "toprak"la ilgili ilk sunuşlarına dayanarak, Hristofyas'ın, Kıbrıs'ta olası bir çözümde yapılacak toprak düzenlemelerinde, Rum tarafına verilecek topraklara 110 binden fazla Rumun dönmesini istediğini ve Rum tarafının, Güzelyurt, Karpaz bölgesi ve "tarihi ve manevi nedenlerle" Salamis, Apostolos Andreas ve Apostolos Barnabas gibi yerlerin verilmesini istediğini yazmıştı.

Görüşmede, Yeşilırmak Kapısı'nın açılması konusunun da gündeme gelmesi ve bu konuda bir sonuca varılması bekleniyor. Zerihoun, son görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, tarafların Yeşilırmak konusunda yakınlaşma sağladığını belirtmişti.

Moskova'da bulunan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer bugünkü görüşmeye katılamıyor.