”Taraflar barış görüşmelerinin başlatılmasında mutabık”

İsrail Başbakanı Netanyahu, dün akşam New York'ta ABD Başkanı Obama ve Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Abbas ile görüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TEL AVİV - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün akşam New York'ta ABD Başkanı Barack Obama, kendisi ve Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında yapılan toplantıda, tüm tarafların barış görüşmelerinin mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatılmasının gereği konusunda fikir birliği içinde olduklarını söyledi.

İsrail basınına göre, Netanyahu, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "Filistin tarafı da dahil, barış görüşmelerinin mümkün olan en kısa sürede, ön koşulsuz olarak başlaması konusunda genel bir mutabakat bulunduğunu" söyledi.

Netanyahu, söz konusu toplantının öneminin, varlığından ileri geldiğini söyledi ve her iki taraf arasında 6 aydan fazla süreyle herhangi bir temas olmamasına işaret etti.

İsrail Başbakanı, "Toplantı, geleceğin çehresini değiştirecek kabiliyete sahip, yıllarca birbiri ile çalışmış insanları bir araya getiriyor" diye konuştu.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas da toplantıda, Filistin tarafının Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerindeki inşaat faaliyetlerini durdurması konusundaki ısrarını tekrarladığını belirtti.

Abbas, toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada, toplantıda kendi pozisyonlarını ve Yol Haritası barış planına ve yükümlülüklerine kararlı olduklarını vurguladı. Abbas, "İsrail tarafının doğal büyüme de dahil, yerleşimlerle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesini talep ettik" dedi.

"Netanyahu, Obama'yı ikna etti"

İsrail'in Kanal 10 Televizyonu, görünüşe göre, Netanyahu'nun, Obama'yı, İsrail, Filistin Yönetimi'nin isteklerini kabul etmeden önce Arap ülkelerinin, İsrail'le ilişkilerinin biraz olsun normale dönmesi konusunda garanti vermeleri yönünde ikna ettiğini belirtti.

Televizyon yorumcuları ise toplantıyı, barış görüşmelerinin yeniden başlaması öncesi, İsrail'in, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin tümüyle dondurulmasını isteyen Mahmud Abbas'a karşı, Netanyahu için bir zafer olarak değerlendirdi.

El sıkıştılar

ABD Başkanı Barack Obama'nın önce Netanyahu ve ardından Abbas ile yaptığı ayrı toplantılardan sonra, Obama, Netanyahu ve Abbas, New York'ta Waldorf Astoria otelinde bir araya gelmişlerdi. Görüşmede, Abbas ve Netanyahu el sıkışmışlardı.

Obama, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, İsrail ve Filistinlilerin barış için daha fazla çaba harcamaları gerektiğini belirtmişti. İki halkın bir arada yaşayabileceğini söyleyen Obama, "Daha gidilecek uzun yolumuz var. Konuşmanın zamanı geçti...İlerlemek ve uzlaşmak, bu kısır döngüden kurtulmak lazım. Nihai statü görüşmeleri başlamalı, yakında başlamalıdır" dedi.

Obama, Orta Doğu Özel temsilcisi George Mitchell'in önümüzdeki hafta tekrar bölgeye giderek İsrail ve Filistin taraflarıyla temaslarına devam edeceğini de belirtmişti.

"Netanyahu, yerleşimleri boşaltacak"

İsrail kabinesinin İşçi partili üyelerinden Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer, Netanyahu'nun, İsrail ile Filistinliler arasında sorun olan Batı Şeria'daki yerleşimleri, bir barış anlaşması karşılığında boşatmaya hazırlandığını öne sürdü.

Ben Eliezer, Netanyahu'yu yakından tanıdığını belirtip, "Bu kişi, belki diğerlerinden daha fazla barış sürecine girmek ve bir anlaşma ile (bu süreçten) çıkmaktan yana...Zamanı geldiğinde yerleşimleri de boşaltır. Netanyahu bunlar üzerinde konuşmuyor; ama ben inanıyorum ki, o bundan daha fazlasını da yapabilir" dedi.

Bakanlardan Beni Begin ise New York'ta üçlü bir toplantıya gidilmesinin, İsrail'in Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde tam bir durdurma ön koşulu kabul etmediğini ispatladığını ifade etti.

İsrail güvenlik kabinesi üyelerinden, Bölgeden Kalkınmadan Sorumlu Bakan Silvan Şalom da Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin üst kuruluşu Yeşa Konseyi üyelerinin Başbakan Netanyahu'nun ikametgahının önünde kurdukları protesto çadırını ziyaret etti. Şalom, söz konusu üçlü toplantının barış görüşmelerinin yeniden başlamasına yol açacağının tahmin edildiğini ifade etti ve "Biz de buna destek veriyoruz" dedi.