Taraflar yeniden bir arada

İki liderin bir dahaki "Kıbrıs" zirvesi 16 Aralık'ta yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, kapsamlı Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Lefkoşa ara bölgede yaptığı görüşme sona erdi.

Yaklaşık 3 saat süren görüşmenin 1 saati liderler arasında baş başa geçti. Hristofyas bugün, Türk tarafının 25 Kasımdaki görüşmede, Hristofyas'ın görüşme zeminini kaydırmaya yönelik çalışmasından duyduğu rahatsızlığı ve Rusya ile imzaladığı deklarasyona ilişkin tepkisini iletmesine karşılık, yazılı yanıtını okudu.

Hristofyas'ın ortaya koyduğu argümanlar, Kıbrıs Türk tarafınca kabul görmedi. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye-Brook Zerihoun, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, tarafların, federal kamu hizmeti konusunda karşılıklı öneriler sunduğunu söyledi.

Bir sonraki görüşmenin 16 Aralıkta yapılacağını açıklayan Zerihoun, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in de 11 Aralıkta Kıbrıs'a geleceğini belirtti. Zerihoun, liderlerin temsilcileri Özdil Nami ile Yorgos Yakovu'nun yarın bir araya geleceklerini de duyurdu.

 Talat: Kıbrıs'ta iki halk var

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum tarafının Kıbrıs'taki iki halkın varlığını, ayrılıktan korkuğu için kabul etmediğini söyledi. Talat, Rumların halkların self determinasyon hakkından ve ayrılıktan korktuğu için "Kıbrıs'ta tek halk var" dediğini ve bu nedenle konunun bilimsel yanını tartışmayı reddettiğini kaydetti. Hristofyas'ın, "BM Güvenlik Konseyi kararlarına atıfta bulunarak Kıbrıs'ta tek halk olduğunu ispat etmeye kalkıştığını, böyle bir şey olmadığını" vurgulayan Talat, şöyle devam etti:

"Biz de kendisine, 'Gel, istersen bilimsel olarak tartışalım' dedik, Kıbrıs'ta tek halk mı var, iki halk mı var. Biliyorsunuz onların iki halktan korkmasının nedeni aslında Kıbrıs'ta iki halk olmadığından değil, onlar da biliyorlar tabii Kıbrıs'ta iki halk var. Korktukları halkların ayrı self determinasyon hakları var ve ayrı self determinasyon hakkı ayrılmak demektir, onlar ayrılmaktan korkuyorlar. Ayrılmaktan korktukları için işin bilimsel yanını reddediyorlar ve 'Kıbrıs'ta tek halk vardır' diyorlar. Ben de sordum; tek halk varsa bu halkın dili nedir, dini nedir, bu halkın kültürel yapısı nedir, bana tarif et, bu halkın hoşlandığı ve nefret ettiği iki şey söyle, madem ki bir tek Kıbrıs halkı var. Dediğim gibi bu konuları bu şekilde tartıştık. Bir gerginlik olarak değil. Normal bir tartışma ortamında."

Talat, "Genel olarak, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamını kabul etmeyeceğimizi ve oluşacak olan yeni birleşik Kıbrıs devletinin, yeni bir devlet olacağını tekrar ortaya koyduk" dedi. "Kıbrıs sorununun çözümünde, Kıbrıs Türklerinin siyasi eşitliğinin, mutlak surette karar ve temsil mekanizmalarına yansıması" konusundaki görüşlerini de vurguladıklarını anlatan Talat, "daha fazla tartışmaya yol açmamak için görüşlerine karşılık görüşleri not ettiklerini" kaydetti.