Tarih ve yer net değil

Crowley, İran ile "5 artı 1" ülkeleri arasındaki toplantı için resmi cevabı vereceklerini söylerken, CNN, müzakere yeri olarak Türkiye'nin istenmediğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, İran ile "5 artı 1" ülkeleri arasındaki toplantının yeri ve tarihi konusunda henüz bir netlik bulunmadığını belirterek, "Ortaklarımızla bugün istişare edeceğiz, ardından İran'a AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton vasıtasıyla resmi cevabımızı vereceğiz" dedi.

Crowley, günlük basın toplantısında, "Türkiye'nin İran ile '5 artı 1' ülkeleri arasındaki toplantıya ev sahipliği yapacağını söylediği, bu konuda bilgisinin olup olmadığı ve Türkiye'nin bu konudaki rolüne nasıl baktığına" yönelik soru üzerine, "Bu noktada, ne gün ne de yer konusunda henüz bir netliğe ulaştığımızı sanmıyorum. İran'la toplantı için spesifik bir tarih ve yer saptamaya çalışacağız. Bu konuyu, '5 artı 1' içindeki ortaklarımızla iştişare edeceğiz. Ondan sonra İran'a döneceğiz" dedi.

Türkiye'nin rolünün tekrar sorulması üzerine Crowley, şu anda öncelikli olarak "5 artı 1" ülkeleriyle İran arasında bir toplantı yapılmasına odaklandıklarını söyledi. Konuların karmaşık ve zor olduğunu, tek bir toplantıda çözülemeyeceğini belirten Crowley, bu noktada, bir dizi toplantıların olmasını istediklerini, bu toplantıların da farklı yerlerde yapılabileceğini kaydetti.

Crowley, temel kaygılarının İran'ın nükleer dosyası üzerinde olduğunu, ancak "5 artı 1" bağlamında tartışılabilecek diğer konulara ve çeşitli fikirlere de açık olduklarını dile getirdi.

ABD müzakerelerin Türkiye'de yapılmasını istemiyor

Amerikan CNN televizyonu, "ABD ve müttefiklerinin, İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin Türkiye'de yapılmasını istemediğini ve başka bir yer önereceğini" öne sürdü.

CNN'in internet sitesinde yer alan habere göre, diplomatik kaynaklar CNN'e yaptıkları açıklamada, "(5 artı 1) ülkelerinin, müzakerelerin nerede yapılacağına ilişkin olarak, Türkiye yerine başka bir mekan önereceklerini, ancak İran'ın tarih olarak önerdiği 23 Kasım ya da 5 Aralıktan birini muhtemelen kabul edeceklerini" söylediler.

CNN'in haberinde ayrıca, "Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün, CNN'e, Ankara'nın, yeni tur müzakerelerin Türkiye'de yapılması yönünde İran'dan resmi bir talep aldığını doğruladığı" belirtildi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, müzakerelerin Türkiye'de yapılmasını kabul ettiklerini açıklamıştı.

Reuters haber ajansı, İran'ın nükleer Başmüzakerecisi Said Celili'nin, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'a dün gönderdiği mektupta, 23 Kasım veya 5 Aralıkta, İstanbul'da toplantı yapmaya hazır olduklarını bildirdiğini duyurmuştu.

İran, "5 artı 1" ülkeleriyle en son, 1 Ekim 2009'da Cenevre'de müzakerelerde bulunmuştu.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir