Tarihi anlaşmaya bir adım daha yaklaşıldı

İran ve uluslararası güçler anlaşma için görüşmelere bugün devam edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İran ve altı büyük ülke Tahran'ın nükleer programını kısıtlaması karşılığında yaptırımların gevşetilmesi için tarihi anlaşmaya bir adım daha yaklaştı.

Viyana'da İran ve Batılı yetkililer arasında iki haftadan uzun bir süredir devam eden görüşmelerin ardından en erken bugün bir anlaşmaya varılabileceği, ancak taraflarca belirlenen bu anlaşma tarihinin yeniden uzatılabileceğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Javad Zarif dün yaptığı açıklamada "Yarın (Pazartesi) yapmamız gereken işler var. Bugün anlaşma olmayacak" ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise "önemli konuların" hâlâ çözülmeyi beklediği uyarısını yaparken, ABD'nin hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partilerinden üst düzey senatörler yaptıkları açıklamalarla herhangi bir anlaşmanın ABD Kongresi tarafından en ince detayına kadar inceleneceği sinyalini verdiler.

Taslak 100 sayfa
              
İran delegasyonu sözcülerinden Alireza Miryousefi, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada İran ve ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Rusya ve Çin'in üzerinde çalıştığı taslağın 100 sayfa uzunda olduğunu söyledi.
              
Batılı güçler uzun bir süredir İran'ın nükleer silah geliştirdiğini ve bu amaç doğrultusunda sivil nükleer programı kılıf olarak kullandığını belirtirken, İran bu iddiaları reddediyor.
             
 Anlaşmanın hedeflerinden bir tanesi İran'ın tek bir nükleer silah için yeterli uranyum zenginleştirebilmesi için ihtiyaç duyduğu zamanın iki-üç aydan en az bir yıla çıkarması.
              
İran'ın ISNA haber ajansında yer alan bir haberde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin dün yaptığı bir açıklamada Viyana görüşmelerinde geriye kalan konuların halledilmesi için hâlâ ek önlemler alınması gerektiğini söylediğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir