Tayland'daki cunta yönetimi karşıtları örgütleniyor

Darbe ile devrilen "Taylandlılar İçin" partisinin eski liderlerinden Çarupong, ülkede demokrasiyi yeniden tesis etmek amacıyla yeni bir oluşum başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BANGKOK - Tayland'da 22 Mayıs'taki askeri darbenin ardından kurulan cunta yönetimi karşıtları örgütlenmeye başladı. 

Askeri darbeyle devrilen iktidardaki "Taylandlılar İçin" partisinin eski liderlerinden Çarupong Ruangsuwan, bazı internet sayfaları ve video paylaşım sitesi YouTube aracılığıyla yayımladığı açıklamalarla, ülkede demokrasiyi yeniden tesis etmek üzere yeni bir oluşum başlatıldığını duyurdu. 

Çarupong, bu amaçla gizli bir yerde kurulan "İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Özgür Taylandlılar" adlı hareketin, "tam demokrasi  arzusuyla hareket eden tüm Taylandlıların merkezi haline geleceğini ve demokrasinin tüm prensipleri, evrensel insan hakları, uluslararası hukuk ve şiddeti dışlama prensipleriyle tam bir uyum içinde olacağını" belirtti. 

Bildiride, Tayland Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Prayuth Çan-oça'nın başkanlığındaki resmi adı Ulusal Barış ve Demokrasi Konseyi (UBDK) olan cunta yönetimine sert ifadeler kullanan Çarupong, cunta yönetiminin meşruiyetini reddettiğini bildirdi. 

"Cunta yönetimi hukukun üstünlüğünü ihlal, demokratik prensipleri taciz etti ve haklarınızı, özgürlüklerinizi ve insanlık şerefini yok etti" ifadesini kullanan Çarupong ayrıca, "askeri rejim ve onun yandaşlarının ülke ekonomisini ve toplumu yönetmek konusunda hiçbir meşru gücü yoktur" değerlendirmesinde bulundu. 

Tayland'ın içinde ve dışındaki tüm askeri cunta karşıtlarını bir araya getirme amacıyla kurulan hareketin liderliğini üstlenen Tayland'ın eski içişleri bakanlarından Çarupong, cunta yönetimini kendisi için çıkardığı mahkemeye gelme emri üzerine ülkeyi terk etmişti.  Çarupong hakkında, bulunduğu yere ilişkin bilgi vermediği gerekçesiyle UBDK tarafından çıkarılmış tutuklama emri bulunuyor. 

Bangkok Post gazetesinin haberine göre, ülkedeki eski milletvekilleri, akademisyenler, devrik Başbakan Yinglak Şinavatra'nın kısaca "Kırmızı Gömlekliler" adı verilen taraftarları ve darbe karşıtları, şimdiden Çarupong'un kurduğu harekete kaydolmuş durumda. 

Tayland'da gözaltılar

Darbenin ardında işbaşına gelen cunta yönetiminin ülkedeki muhalif sesleri bastırmak amacıyla  ciddi bir baskı uyguladığı görülüyor. Ancak buna rağmen ülkenin değişik bölgelerindeki çok sayıda kişi, ilk kez Fransız ihtilali sırasında yönetime karşı çıkışın bir sembolü olarak kullanılan ama  daha çok ünlü bilim kurgu filmi "Açlık Oyunları"ndan esinlenerek 3 parmaklarını havaya kaldırarak cuntayı protesto ediyor. Ülkede, yönetimi bu şekilde protesto ettikleri gerekçesiyle çok sayıda kişi gözaltına alınmış bulunuyor. Başkent Bangkok'ta önceki gün meydana gelen bir olayda ise alış veriş merkezi dışında yemek yerken, İngiliz romancı George Orwell'in totaliter toplumu eleştirmek amacıyla yazdığı ünlü "1984" adlı eserini okuyan bir öğrenci gözaltına alındı. Başka bir yerdeyse üzerinde "Oyuma saygı göster" yazılı tişört bulunan bir kadın,  polis tarafından alıkonuldu. 

Polisten muhaliflere karşı fotoğraflı mücadele

Eylemler üzerine Tayland polisinin de muhaliflere yönelik yakalama kampanyalarına hız verdiği görülüyor. Söz konusu yakalama kampanyası çerçevesinde cunta muhaliflerini ele geçirmek amacıyla alışılmadık bir yönteme başvuran Tayland polisi yayımladığı bildiriyle, halka, "darbe karşıtı eylemlere" katılanların fotoğraflarını çekerek polis merkezlerine göndermeleri çağrısında bulundu. Yapılan çağrıda fotoğrafın, bir kişi hakkında kanuni işlem başlatılmasını sağlaması durumunda, fotoğrafı çeken kişiye 500 baht (yaklaşık 32 TL) ödül verileceği duyuruldu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir