”Tehdit seviyesini artırma planı yok”

BM ve DSÖ, dünyada domuz gribi virüsü (H1N1) dolayısıyla salgın tehdidi seviyesini artırma planlarının olmadığını belirttiler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) üst düzey yetkilileri bugün yaptıkları ortak toplantıda, dünyada domuz gribi virüsü (H1N1) dolayısıyla salgın tehdidi seviyesini artırma planlarının olmadığını belirttiler.

BM Genel Kurulu'nda bugün yapılan ve DSÖ Başkanı Margaret Chan'ın da Cenevre'den video konferans yoluyla katıldığı toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM kurumları ve DSÖ'nün tehdit seviyesini 5. aşamadan "en yüksek aşama olan 6'ya yükseltme planlarının şu an için bulunmadığını" söyledi.

Ban tehdit seviyesinin en yüksek seviyeye alınması halinde ise bunun "virüsün başka bölgelere de yayılmış olacağını göstereceğini, hastalığın şiddetinin arttığını göstermeyeceğini" vurguladı. Ban salgın tehdidi durumunda da BM sisteminin buna yanıt vermeye hazır olduğunu kaydetti.

DSÖ Başkanı Dr. Margaret Chan da, Genel Sekreter Ban'ın söylediklerini doğruladı ve şu an için 20 ülkede doğrulanmış 1,003 vakanın olduğunu belirtti.

Çin, 25 Kanadalı öğrenciyi karantinaya aldı

Kanada'nın Montreal Üniversitesiden, Dil Değişim Programı kapsamında Çin'e giden 1 öğretim üyesi ve 25 öğrencinin, Çinli yetkililerce karantinaya alındıkları açıklandı.

Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alain Cacchione yaptığı açıklamada, Montreal Üniversitesi öğrencilerinden bir grubun Hong Kong'un Wanchai kentindeki Metro Park Otelde, diğer grubun da Changchun'daki otelde karantinada olduklarını söyledi. Çinli yetkililerin öğrencileri "koruyucu sağlık önlemleri" kapsamında her 4 saatte bir kontrolden geçirdiklerini belirten sözcü Cacchione, "öğrencilere her türlü gıda hizmeti veriliyor. Gruplardan hiçbirinde domuz gribine rastlanmamasına rağmen, öğrencilerin sadece küçük bir bahçeye çıkmalarına izin veriliyor" dedi.

Cacchione, Kanadalı öğrencilerin ne zaman Kanada'ya getirileceği konusunda herhangi bir bilgi vermedi. Çin, hafta sonunda bir grup Meksika vatandaşını da karantinaya almış; Meksika hükümeti dün özel bir uçakla vatandaşlarını başkent Pekin'den aldırmıştı.

1 vakada durum ciddi

Salgının başladığı günden bu yana ilk defa Kanada'da bir vakada durumun ciddi olduğu açıklandı. Alberta Sağlık Birimi Sözcüsü Howard May, eyaletteki hastalardan bir genç kızın sağlık durumunun, dün itibariyle hayati tehlike arz eden seviyeye çıktığını açıkladı. Hastanın kimliğine ilişkin bilgi vermeyen sözcü, "genç kızın durumu ciddi" demekle yetindi.

Kanada Halk Sağlığı Direktörü Dr. David Buttler-Jones da, Ottawa'da düzenlediği basın toplantısında, ülke genelindeki vaka sayısının 140'a yükseldiğini açıkladı. Kanada'da her yıl ortalama 20 bin kişinin grip şikayeti ile hastanelere başvurduğunu ve bunlardan 4 ila 8 bininin grip nedeniyle öldüğünü hatırlatan Dr. David Buttler-Jones, mevsim şartlarının da grip için uygun olduğuna işaret etti.