Time dergisi 'Yılın Kişisi'ni seçti

ABD'nin önde gelen haftalık dergisi Time , Almanya Şansölyesi Angela Merkel'i 'Yılın Kişisi' seçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

ABD'nin saygın haftalık dergisi, Merkel'i Avrupa'daki borç krizi, mülteci ve göçmen sorunu, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi gibi konularda gösterdiği liderlikten ötürü övgüye değer buldu.

Time dergisinin web sitesinde Yılın Kişisi seçilen Merkel'in hayat hikayesi, ' Özgür Dünyanın Şansölyesi' başlığıyla verilmesi dikkat çekti. 

time.com sitesinde Bir Lüteriyen Papazın kızı olarak Doğu Almanya'da başlayan Merkel'in yolculuğunun nasıl Avrupa Kıtasının liderliğine ulaştığına yer verildi. 

IŞİD lideri Bağdadi de finale kaldı

Derginin geleneksel olarak her yıl yapılan 'Yılın Kişisi' anketinde finale kalanlar arasında; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi,  İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den başkanlık için yarışan ve Müslümanların ABD'ye girişinin yasaklanmasını isteyen emlak kralı Donald Trump da bulunuyordu.

angelamerkel.jpg

AB'nin iki büyük krizi atlatması için çaba sarfetti

2015, Merkel'in Almanya Şansölyesi  ve dünyanın en müreffeh ortak girşimi olan Avrupa Birliği'nin fiili lideri oluşunun  10'uncu yıldönümü olması açısından önem taşıyor.  Merkel,geçtiğimiz aylarda  Avrupa Birliği'ni tehdit eden ve dağılmasına yolaçacak iki krizinden başarıyla çıkmasını bildi. Bir anlamda AB'nin sonu anlamına gelecek ve Yunanistan'ın borç kriziyle alevlenen 19 üyenin ortak para birimi euro krizini çözmek için Almanların kendisine taktığı 'Merkeling' lakabına yakışır çaba sarfetti. 

Merkel yüzleşmek zorunda kaldığı ve tarihte eşine az rastlanır büyüklükteki göçmen krizine de el attı. Yazın sonlarına doğru Almanya kapılarına dayanan göçmenlere sınırlı da olsa kapıları açtı. 

'Halep ve Musul'da olanların Essen ve Stuttgart'ta bizi de etkileyeceğini düşünmemiştik'

Merkel göçmen krizi konusunda şu açıklamayı yapmıştı:

"Savaş ve terör birçok bölgede sürüyor. Devletler parçalanmış. Yıllarca bunlar hakkında bir şeyler okuduk ya da duyduk.Olayları televizyondan izledik. Ancak Halep ve Musul'da cereyan eden gelişmelerin Essen ve Stuttgart'ta bizi de etkileyebileceğini yeterince anlamadık. Şimdi bu gerçekle yüzleşme zamanı" 

Angela Merkel Forbes dergisi tarafından “Dünyanın en güçlü kadını” seçilmişti.