Total, Katar'da yatırıma yakın

Katar ve İran'ın paylaştığı doğalgaz sahasının İran tarafında faaliyet gösteren Total, Katar'ın üretim artırma planları kapsamında bu ülkede yatırım yapmaya rakiplerinden daha yakın.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransız petrol şirketi Total'in dünyanın en büyük doğalgaz sahasına sahip Katar'ın üretimini artırma planına destek olabileceği belirtiliyor.

Katar ve İran'ın paylaştıkları doğalgaz sahasının İran tarafında faaliyeti gösteriyor olması, Total'in bu konumuna yardımcı oluyor.

Bu durum, Total'e, üretim artırma çalışmalarında ilk aday olarak, Exxon ve Shell gibi rakiplerinden daha avantajlı bir konum sağlıyor.

Total'in patronu Patrick Pouyanne, ortak doğalgaz rezervinin İran'a ait olan Güney Pars sahasını işletme anlaşmasını bu ay imzalamıştı. Bu anlaşmayla Total, İran üzerindeki yaptırımların kaldırılmasından bu yana bu ülkede faaliyete yeniden başlayan ilk büyük petrol şirketi olmuştu.

Pouayne, bu anlaşmanın ayrıntılarının belirlenmesi sürecinde, Katar'ı daima devrede tutmaya özen göstermiş, "Elbette Katar'dan habersiz İran'da aynı sahalara girmeyeceğiz. İran'da bizim üretim yapacağımız blok Katar sınırına bitişik. Doha'ya gittiğimde bu konuyu Katar yetkilileriyle görüştüm ve bize, 'Sorun yok, biz siz tanıyoruz' dediler" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan Total, İran ve Katar'ın yanı sıra, Suudi Arabistan'da ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de büyük projeler yürütüyor.