Troyka, Yunan hükümetini köşeye sıkıştırıyor

Yunanistan banka hisseleri ECB’nin ülkeye sağladığı finansman kolaylığını sonlandırma kararının ardından yüzde 20’nin üzerinde düşüş yaşarken, Maliye Bakanı Varoufakis’in Almanya ziyareti de uzlaşmaya dair sinyal vermedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI

DIŞ HABERLER - Yunanistan’ın Euro Bölgesi üyeleriyle borç yükü ve kurtarma programı hakkındaki görüşmeleri dün Almanya ve Yunanistan Maliye Bakanlarının ikili görüşmesiyle piyasalarda endişe dalgasına yol açtı. Bir gece önce Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Yunanistan’a sağladığı imtiyazı erken sonlandırma kararı alması ve Yunan tahvillerini güvence olarak kabul etmeyeceğini söylemesiyle yüzde dokuz düşüşle açılan Atina Borsası gün içinde kayıplarının bir kısmını toplayarak yüzde 5’e yakın bir düşüş yaşadı. Yunanistan Maliye Bakanlığı Yunan bankacılık sisteminin güvence altında olduğu açıklamasını yapmış olsa da, Yunanistan’ın bankaları kararın açıklanmasının ardından dün sabah yüzde 20’nin üzerinde düşüş yaşadı. Bank of Piraeus hisseleri açılışta yüzde 27 düşüş yaşarken, National Bank of Greece hisseleri yüzde 26 ve Alpha Bank hisseleri yüzde 13 düşüş yaşadı. Varufakis, ECB’nin bu konudaki kararını sadece Yunanistan’a değil her yöne karşı bir baskı politikası olarak değerlendirdi ve “ECB bu kararı almakla ve bunu açıklamakla, Yunanistan’ın ortaklarıyla karşılıklı yarar sağlayacak bir anlaşmaya bir an önce varılması için Eurogroup’a baskı yapıyor” ifadelerini kullandı. 

Avrupa borsaları Atina liderliğinde düşüyor 

Londra FTSE 100 gösterge endeksi yüzde 0.48’lik bir düşüşle 6827.20 puana geriledi. Frankfurt DAX 30 endeksi ise yüzde 0.25 kayıp yaşadı. Paris CAC 40 gösterge endeksi yüzde 0.60’lık, Madrid borsası yüzde 0.9’luk ve Milan borsası yüzde 0.72’lik bir kayıp yaşarken, Atina Borsası ve bankacılık hisseleri, ECB kararından en çok etkilenen piyasa oldu. Euro dolar karşısında yükselerek 1.1334 dolardan 1.1418 dolara ulaştı. Avrupa piyasalarının yanı sıra gelişmekte olan ülke piyasaları da ECB kararından olumsuz etkileniyor. Çin’ Merkez Bankasının bankaların sermaye yeterlilik rasyosunu düşürmesine rağmen, Şangay Kompozit Endeksi yüzde 1.2 düşüş yaşadı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi ise günün ilk yarısında yüzde 0.4 düşüş yaşadı. 

Almanya’dan da destek çıkmadı 

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ile yaptığı beklenenden uzun görüşmenin ardından uzlaşmadıkları konusunda anlaştıklarını belirterek “Yunanistan daha fazla bir borç indirimi bekleyemez. Biz en son seferde elimizden geleni yaptık. Şu an sadece insanların kendilerine yardım edebilmesi için yardım edebiliriz” Öte yandan Varoufakis Schauble’nin iki saat süren görüşme hakkındaki yorumlarına itiraz ederek, borç indirimi konusunda hiçbirşey konuşmadıklarını, Atina’nın temettüye düşmemek için elinden gelen herşeyi yapacağını söyledi ve “Uzlaşmama konusunda bile uzlaşamadık” ifadelerini kullandı. Almanya Merkez Bankası Bundesbank’ın başkanı Jens Weidmann, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile görüşmesi sırasında açıklama yaparak, bankalara acil likidite sağlanması gerektiğini söyledi ve Yunanistan’ın acil finansmandan kullanmasını önerdi. 

Yunanistan kredi almazsa 25 Şubat’ta iflas edebilir 

ECB önceki gece Yunan tahvillerini ‘troyka’ geri ödemelerinde kullanmayı kabul etmeyeceğini açıkladı. Bu kararla Yunanistan’in borçlanma maliyetlerini daha da sıkıştıran ECB, Yunan bankalarını destekleme yükünü yeni hükümete bıraktı. Artık Yunan hükümeti ECB’den yüzde 0.05 faizle aldığı finansman yerine kendi merkez bankasından yüzde 1.55 faiz oranındaki acil likidite fonlarından kullanmak zorunda. 

Hükümet kaynaklarına göre ülkenin bir aylık nakiti kaldı. Yunanistan’ın troykadan almış olduğu kurtarma paketi şubat sonunda bitiyor. Bloomberg verilerine göre, eğer son kurtarma paketi olan 15 milyar euroluk kredi kabul edilmezse ülkenin nakitinin 25 Şubat’ta bitecegi belirtildi.

Putin’den Tsipras’a destek

Avrupa Birliği üyelerinin yeni Yunan hükümeti üzerinde ekonomik baskıları artarken, Syriza lideri ve ülkenin yeni başbakanı Alexis Tsipras’a Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den destek geldi. Batı ile Ukrayna krizi sebebiyle ihtilafı devam eden Putin’in Tsipras’ı telefonla aradığı, enerji ve ekonomide işbirliği fırsatlarını görüşmek üzere Yunan lideri 9 Mayıs’ta Moskova’ya davet ettiği belirtildi.

ECB politik tarafsızlığını yitiriyor 

Yunanistan’ın tahvil takası önerisinin ECB tarafından reddedilmesi, ECB’nin sadece yatırım dereceli tahvilleri kabul etmesinden kaynaklanıyor. Öte yandan önceki gün pazarlıkların olumlu gelişeceği üzerine piyasalar yükselmişti. Bu sebeple bazı uzmanlar ECB’nin almış olduğu bu kararda politik olarak tarafsızlığını yitirdiğini belirtiyor.

Avusturya’dan Tsipras’a uyarı telefonu 

Avusturya Başbakanı Werner Faymann’ın, telefonda görüştüğü Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’a, “Borç silme olmayacak” dediği bildirildi. Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamaya göre Faymann, Tsipras ile dün akşam bir telefon görüşmesi yaptı. Açıklamaya göre Yunanlıların borçlarını ödeme yükümlülüklerini yerine getireceklerinden emin olduğunu belirten Faymann’ın, Tsipras’a, borç silme olmayacağı ancak vadenin uzatılması konusunda görüşmeye hazır olduklarını ifade etti. Avusturya 2010 yılında Yunanistan’a 1,56 milyar euro kredi vermiş ve ayrıca verilen 4,3 milyar euro krediye de kefil olmuştu. Borçların silinmesi ihtimal dışı olsa da kredi sürelerinin uzatılması veya faizlerin düşürülmesi durumunda bile kredi değerinin yüzde 10 ile 20 arasında düşeceği tahmin ediliyor. Avusturya’nın bu miktarı batık kredi olarak hesaptan düşmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir