Trump, Fed için başkan adayını belirledi

ABD Başkanı Trump, Fed başkanlığına Jerome Powell'ı aday gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) başkanlığı için adayını açıkladı.

Trump'ın tercihi kamuoyu tarafından aday gösterilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan Fed Yönetim Kurulu Üyesi (Guvernör) Jerome Powell'dan yana oldu. 

"Fed Başkanlığına Jerome Powell'ı aday göstermekten mutluluk duyuyorum" şeklinde konuşan Trump, Powell'ın Senato'da onaylanması halinde Fed'e mükemmel bir lider olacağını söyledi.

Powell aday gösterdiği açıklamasında Trump, ABD’nin sağlam bir para politikasına ihtiyaç duyduğunu belirtti. Powell’ın ABD ekonomisini karşılabileceği zorluklara karşı liderlik yeteneği ve bilgeliği sayesinde inşa edebileceğini ifade etti. 

Senato tarafından onaylanması gerekli

Bir asırlık FED tarihinin ilk kadın başkanı olan Janet Yellen'in Şubat ayında görev süresi dolacak

ABD yasalarına göre Başkan, mevcut Fed guvernörleri arasından bir kişiyi Fed Başkanı olarak atıyor ve bu atamanın Senato tarafından onaylanması gerekiyor.

Fed'in siyasetten bağımsız bir kurum olarak görüldüğü ABD'de, Yellen'in başkanlık için ikinci kez atanmaması, son 38 yılda ilk kez yaşanan bir durum olacak.

Ayrıca Powell göreve gelmesi halinde bugüne kadarki en zengin Fed başkanları arasında yer alacak.

Analistler, ilk etapta Powell'ın mevcut başkan Janet Yellen'ın politikasının izinden gitmesini bekliyor. Bu nedenle bu kararın piyasalar üzerinde ilk etapta önemli bir etki yaratması beklenmiyor. 

Trump'ın aday gösterdiği Jerome Powell kim?Trump'ın aday gösterdiği Jerome Powell kim?