Trump, Huawei ve ZTE'yi yasaklamaya hazırlanıyor

Telekom şirketlerinin 5G teknolojisi için ekipman üreticileriyle görüştüğü bir ortamda Trump, ABD'li şirketlerin Çinli Huawei ve ZTE ürünlerini kullanmasını yasaklamaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkan Donald Trump, ABD'li şirketlerin Çinli Huawei ve ZTE tarafından üretilen telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmalarını engelleyecek bir kararnameyi yeni yılda çıkartmayı değerlendiriyor.

Kararname, yayımlanması halinde Çin'in en büyük telekom ekipmanı şirketlerinden ikisi olan Huawei ve ZTE'nin ABD pazarında çalışmasını imkansız hale getirecek.

ABD, ağustos ayında da iki şirketin ekipmanlarının devlet hizmetlerinde kullanılmasını yasaklamıştı. ABD yönetimi iki şirketin Çin devletinin talimatları doğrultusunda faaliyet gösterdiğini ve ürettikleri ekipmanların ABD'den istihbarat elde etmek için kullanılabileceğini iddia ediyor.

Telekom sektörü ve ABD yönetiminden üç kaynağın verdiği bilgiye göre sekiz aydan uzun bir süredir hazırlanmakta olan başkanlık kararnamesi, ocak ayı başında yayınlanabilir.

Kararnameye göre Ticaret Bakanlığı, ABD'li şirketlerin ulusal güvenlik riski oluşturan yabancı telekomünikasyon üreticilerinden ekipman satın almalarını engelleyebilecek.

Her ne kadar kararnamede Huawei veya ZTE'nin adının geçmeyebileceği belirtilse de, bir kaynak, ticaret bakanlığı yetkililerinin kararnameyi iki şirketin ürettiği ekipmanın yayılmasını sınırlamak için yetkilendirme olarak yorumlayabileceğini ifade etti.

Kaynaklar, kararnamenin nihai halini almadığını da ifade etti.

ABD'li telekom şirketlerinin şebekelerini yeni nesil 5G teknolojisine yükseltmek için ekipman üreticileriyle görüşme yürütmeleri kararnamenin ABD yönetimi için aciliyet kazanmasını sağladı.

Kararname ülkeyi tehdit eden acil bir duruma karşılık olarak ABD başkanına uluslararası ticareti sınırlama yetkisi veren Uluslararası Acil Ekonomik Yetki Yasası'na dayandırıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir