Trump, NAFTA'ya son verecek

Trump, müzakere edilmekte olan NAFTA'yı sona erdirebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika ve Kanada ile sürdürülen müzakerelerde uzlaşma sağlanmaması üzerine, üç ülke arasındaki Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'na (NAFTA) son verebileceğini söyledi.

NAFTA'da revizyon yapılması için üç ülkenin geçen hafta yaptığı görüşmelerde önemli bir ilerleme sağlanamamıştı. Trump, 1994 tarihli anlaşmanın, ABD'nin ekonomik çıkarlarına zarar verdiği gerekçesiyle yeniden görüşülerek revize edilmesini istemişti.

Trump dün Arizona eyaletinin Phoenix kentinde yaptığı konuşmada, "Bence bir anlaşmaya varamayacağız. Bana kalırsa sonunda NAFTA'yı iptal etme noktasına varacağız" dedi.

Trump, "İptal ihtimali müzakereleri canlandırabilir... Bence iptal söz konusu olmadan bir anlaşmaya varılamaz" dedi.

Trump'ın bu sözlerinin ardından Twitter açıklaması yapan Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray, "Olağandışı bir şey yok. Zaten müzakerelere başladık. Biz sükunetle, kararlılıkla ve ulusal çıkarlarımızı gözeterek masada kalmaya devam edeceğiz" dedi.

Washington'da Pazar günü sona eren beş günlük görüşmelerin ardından yapılan ortak üçlü açıklamada, bir sonraki müzakere turunun 1-5 Eylül'de Meksika'da yapılacağı açıklanmıştı.

Müzakerelere Eylül sonuna doğru Kanada, Ekim ayında yeniden ABD ev sahipliği yapacak.