Trump, Ukrayna krizinin çözümü için devreye giriyor

ABD'nin Ukrayna krizi ile ilgili sessizliğini bozarak çözüm girişimlerine dahil olmaya karar verdiği iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

The Washington Times gazetesi, Donald Trump yönetiminin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde yaşanan çatışmaların sonlandırılmasına yönelik Rusya ile müzakerelere başlama niyetinde olduğunu yazdı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın, konuyu Rusyalı mevkidaşı Sergey Lavrov ile ele aldığı belirtilen haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Ukrayna konusunda Rusya Başkan Yardımcısı Vladislav Surkov ile müzakereleri yürütmesi için yeni bir ismi atamaya hazırlandığı kaydedildi.

Trump yönetiminin Ukrayna konusunda Moskova ile anlaşma sağlayamaması halinde, “Putin’in gerçek niyetlerinin ortaya çıkacağı” savunulan haberde, “Bu durumda Trump’ın, Ukrayna hükümetini ve ordusunu destekleyerek, Rusya saldırganlığına aktif şekilde karşı koymaktan başka seçeneği kalmayacak” denildi.

Ukrayna’da 2014 yılında yaşanan Batı yanlısı ihtilal sonrası Kırım Rusya Federasyonu’na bağlanırken, ülkenin doğusunda Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Rusya yanlısı “halk cumhuriyetleri” tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti.

Ateşkese rağmen çatışmalar sürüyor

Belarus’un başkenti Minsk’te, 11-12 Şubat 2015 tarihinde, Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların çözümüne ilişkin Normandiya Dörtlüsü görüşmesi yapılmış ve Ukrayna’da barış ve ateşkesi öngören Minsk anlaşmasının uygulanmasına yönelik tedbirler belgesi imzalanmıştı. Ateşkes kararına rağmen bölgede çatışmalar hala devam ediyor.