Trump'ın damadı 'çok gizli' bilgilere erişemeyecek

ABD Başkanı Trump’ın damadı ve baş danışmanı Kushner’in güvenlik seviyesi düşürüldü. Yabancı ülkelerle ilişkileri nedeniyle eleştirilere hedef olan Kushner, bundan sonra en hassas bilgilere erişemeyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve baş danışmanı Jared Kuschner’in güvenlik seviyesi düşürüldü. Kushner, bundan sonra hassas bilgilere erişim konusunda bazı kısıtlamalara tabi olacak.

Voice of America'nın haberine göre, üst düzey güvenlik soruşturmasından geçmemiş olduğu için Kushner’in gizli bilgilere erişim hakkı kısıtlandı. Çok Gizli/SCI standardı, hassas kaynaklardan gelen bilgilere erişimi kısıtlayan kademeli bir güvenlik tarama sistemi.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, Kushner’in bundan sonra günlük başkanlık brifingine katılamayacağını ve üst düzey istihbarat raporlarına erişemeyeceğini söyledi.

Rolü değişmeyecek

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada bu durumun Kushner'in rolünü değiştirmeyeceğine dikkat çekilse de, uygulanacak kısıtlamanın Kushner'in ABD Başkant Trump'ın danışmanlığı görevini nasıl sürdüreceği sorusunu da beraberinde getirdi.

Trump, kızı Ivanka Trump ile evli olan Jared Kushner'i birçok konuyla görevlendirmişti. İsrail ve Filistinliler arasındaki uzlaşma görüşmeleri ile Çin ve Meksika ilişkilerinin de aralarında bulunduğu birçok konu Kushner'in sorumluluk alanı içinde bulunuyor.

Yurt dışı temasları Beyaz Saray'da kaygı yaratıyor

Washington Post gazetesi ise, Çin, BAE ve başka bazı devletlerin, Kushner'i nasıl kendi etkileri altına alabilecekleri konusunda özel görüşmeler yaptıklarını yazdı. İstihbarat raporlarına erişimi olan fakat adları açıklanmayan Amerikalı yetkililere göre, İsrailli ve Meksikalı yetkililer de, Kushner'in ticari ilişkilerinden, finansal sorunlarından ve dış politika deneyimsizliğinden yararlanmanın yollarını aradı.

Kushner'in bazı yabancı yetkililerle kurduğu ticari ilişkilerin Beyaz Saray'da kaygı uyandırdığı haberde ifade edildi. Bu durumun, Kushner'in en yüksek düzeydeki güvenlik derecesinin, daimi olarak uzatılmamasının nedenlerinden biri olabileceği belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir