Trump'ın hedefindeki DTÖ, Buenos Aires'de toplandı

ABD Başkanı Trump'ın sert eleştirilerine hedef olan Dünya Ticaret Örgütü, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'de toplandı. Konferansın gündemleri arasında, Çin'le ticarete dair yaşanan anlaşmazlıklar ve sonuçsuz kalan ticaret müzakereleri var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın sert eleştirilerine hedef olan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), dört gün sürecek konferans için dün Arjantin'in başkenti Buenos Aires'de toplandı. 

Çarşamba gününe kadar devam edecek konferansın gündemleri arasında, Çin'le ticarete dair yaşanan anlaşmazlıklar ve sonuçsuz kalan ticaret müzakereleri var. DTÖ'nün gündeminde ayrıca, ABD'li uçak üreticisi Boeing ve Avrupalı rakibi Airbus arasındaki arabuluculuk görüşmeleri de bulunuyor.

Uluslararası ticari anlaşmalara mesafeyle yaklaşan ABD Başkanı Trump, 164 üyeli DTÖ'yü "bir felaket" olarak nitelemiş ve ABD'yi örgütten çekebileceğini söylemişti. "Önce Amerika" poltikasıyla dikkat çeken Trump, ABD'yi Trans-Pasifik Ortaklığı'ndan (TPP) çekmiş, Meskika ve Kanada ile ABD arasındaki serbest ticaret anlaşmasının da gözden geçirilmesini istemişti.

DTÖ Genel Sekreteri Roberto Azevedo, ABD'nin Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile görüşeceğini ve örgüte siyasi bağlılık konusunda talepte bulunacağını söyledi.