Tüketici güveni beklentinin altında

ABD'de Tüketici Güven Endeksi ocak sonunda 92'ye gerileyerek beklentinin altında kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (UMICH) ocak sonunda 92'ye gerileyerek beklentiyi karşılamadı.  

Michigan Üniversitesinin verilerine göre UMICH, ocak sonunda ay ortasına kıyasla 1,3 puan azalarak 92 oldu. Bu sonuçla, 7 ayın zirvesinden gerileyen endekse ilişkin piyasa beklentisi ise 93 olarak belirlenmişti.

Michigan Üniversitesi Tüketici Araştırmaları Direktörü Richard Curtin, yazılı açıklamasında, "Tüketici güvenindeki düşüş, borsadaki değer kaybının hane halkının varlıklarında yol açtığı erozyon ve zayıflayan ekonomik beklentileri yansıtıyor" değerlendirmesini yaptı.

Açıklamada, ayrıca, geçen hafta sonu ABD'nin doğu yakasındaki 11 eyaleti etkisi altına alan şiddetli kar fırtınasının tüketicileri etkilemediği belirtildi. 

Öte yandan, endekse ilişkin anket sonuçları, tüketicilerin yavaşlayan ekonomik büyümenin işsizliğin artmasına yol açacağından endişe duyduklarına işaret etti. 

Geçen yıl ortalama 92,9 ile 2004'ten bu yana en iyi yıllık performansını kaydeden UMICH, her ay en az 500 kişiyle yapılan 50 soruluk bir anketin sonuçlarına göre belirleniyor.

Bu arada, ABD ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,7 büyüdüğünün açıklanmasını takiben güne yükselişle başlayan New York borsası, değer kazanmaya devam ediyor.