Tunus'ta başbakanlığa Mehdi Cuma seçildi
Tunus'ta 4'lü grup öncülüğünde yürütülen ulusal diyalog görüşmelerinde başbakanlığa, Ali el-Urayyid hükümetinde Sanayi Bakanı olan Mehdi Cuma seçildi
TUNUS- Görüşmeler sonrasında açıklama yapan Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) Genel Sekreteri Hüseyin El-Abbasi, "Yeni kurulacak hükümetin başkanının Sanayi Bakanı Cuma olması konusunda uzlaşı sağlandı" dedi.
Cuma'nın, 9 partinin oyunu alarak başbakanlığa seçildiğini belirten Abbasi, oylamada, 7 partinin çekimser kaldığını, 2 partinin oyunun ise liberallerin adayı Celul Ayyad'a gittiğini ifade etti. Abbasi, muhalif Tunus'un Nidası Partisi'nin de aralarında olduğu 3 partinin ise görüşmelere katılmadığını aktardı.
Cuma uzun bir görüşme maratonundan sonra başbakanlığa seçildi.
Hükümet 1 hafta içinde kurulacak
Başbakanlığa seçilen Mehdi Cuma (51), yeni hükumetin bir hafta içerisinde kurulacağını söyledi.
Cuma, Başbakanlık görevine seçilmesinin ardından sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı ilk açıklamada, "Yeni hükümetin kurulması bir haftayı geçmez. Hükümette aslan payı gençlerin olacak. Yolsuzluk ve rüşvetin her türlüsüyle mücadeleye büyük önem vereceğiz" dedi.
Yeni görevi nedeniyle gelen tebriklere teşekkür eden Cuma, "Tunus'un dünyadaki prestijini yükselteceğime hepinize söz veriyorum" ifadesini kullandı.
Cuma, Tunus'taki tüm siyasi gruplar ve partiler ile hangi siyasi, ideolojik ya da dini görüşe sahip olursa olsun toplumun tüm kesimlerine eşit mesafede olacağı sözünü verdi.
Tunus'un sahil kentlerinden El-Mehdiye'de 1963 yılında dünyaya gelen Cuma, 1988'de makine mühendisliği alanında uzmanlık derecesini aldı. Cuma, Sanayi Bakanı olmadan önce hava mühendisliği alanında çalıştı.
UGTT liderliğinde, Tunus Sanayi Ticaret ve El Sanatları Birliği, Tunuslu Avukatlar Ulusal Birliği ve Tunus İnsan Haklarını Koruma Birliğinden oluşan 4'lü grup, Tunuslu muhalif Muhammed el-Brahmi'nin öldürülmesinden sonra 17 Eylül'de, ülkede yaşanan siyasi krize çözüm bulunması için girişim başlatmıştı.
Gurubun uzun süren görüşmelerden sonra açıkladığı ve 21 partinin kabul ettiği çözüm planında, mevcut hükümetin yerini alacak teknokrat hükümet kurulması öngörülüyordu.