Türk askeri koruyacak

TSK Kabil'deki havaalanının komutasını devraldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TSK, Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı'nın komutasını Fransa’dan devraldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı'nın komutasını Fransa’dan devraldı.

Havaalanında düzenlenen devir teslim törenine Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi İsmail Aramaz, Kabil'deki Türk Askeri Eğitim Yardım Danışma Komutanı Tuğgeneral Şafak Gök, Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı'nın yeni komutanı Tümgeneral Mehmet Cahit Bakır, Afganistan’daki NATO Hava Komutanı Tümgeneral John K. McMullen, havaalanının eski komutanı Fransız General Philippe Lavigne ve çok sayıda Afgan ve yabancı davetli katıldı.

Afganistan’daki NATO Hava Komutanı Tümgeneral John K. McMullen, törendeki konuşmasında, Fransa'ya geçen yıllarda havaalanında verdiği hizmetten dolayı teşekkür etti. McMullen, "Bana göre biz NATO ülkeleri birlikte daha güçlüyüz ve Kabil havaalanı birlikte olmamızın bir simgesidir" dedi.

Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı'nın yeni komutanı Tümgeneral Mehmet Cahit Bakır ise Fransa’nın misyonunu mükemmel şekilde tamamladığını belirterek, Türkiye’nin Kore’den Kosova’ya, Lübnan’dan Bosna’ya kadar tüm NATO misyonlarında güvenliğin sağlanması için profesyonel şekilde yer aldığını söyledi.

Havaalanının Afgan yetkililere devredilmesi konusunda Türkiye’nin aktif olarak çalışacağını aktaran Bakır, "Bu hedefe ulaşmak için Afganistan'a destek vereceğiz" diye konuştu.

Havaalanının önceki komutanı Fransız General Philippe Lavigne ise birlikte çalıştığı tüm yabancı askerlere teşekkür ederek, Fransız askerlerin Afganistan’ı yakında terk edeceğini söyledi.

TSK’nın askeri ve sivil amaçlar için kullanılan Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı'nın emniyeti ve huzurunun sağlaması, ayrıca 7 gün 24 saat uçuşa hazır bulunması için çalışacağı bildirildi. Türk askerleri, geçen yıllarda da Kabil’deki havaalanının komutanlığını üstlenmiş ve Afganistan’ın güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmuştu. 

Afganistan’da güvenliğin sağlanması için 16 Ocak 2002’den başlayan ve Türkiye’nin 13 yıl boyunca aktif katılım sağladığı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF), NATO kararı ile 1 Ocak 2015’ten itibaren Kararlı Destek Misyonu'na dönüşecek. NATO, Afgan güvenlik güçlerine eğitim, danışma ve yardım hizmeti verecek. Afganistan’da bulunacak Türk askerleri, 57 ülkeden oluşan Kararlı Destek Misyonu kapsamında görev yapmaya devam edecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir